Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép


KELETRE MAGYAR!

Lechner Ödön indiai hatású palotájában, az Iparművészeti Múzeumban, igazi keleti hangulattal, a Kreatimm vásáron közel 100 iparművész portékáival, Tantal, Mitsoura koncerttel, indiai partival, bollywoodi filmekkel és filmklippekkel, hennafestéssel, indiai karambollal, selyemfestéssel várjuk látogatóinkat! Ezen a napon nyílik "Álomjárók Indiában” címmel Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeit bemutató kiállításunk, és látható a 3. Textilművészeti Triennálé sokrétű anyagát bemutató, színeket, anyagokat, technikákat felvonultató, kultúrákat újragondoló és átfogó tárlatunk. A Múzeumok Éjszakájára "Indiai hatás" címmel padlómatrica pályázatot is hirdettünk, India sokszínű viseleteit pedig indiai babákon mutatjuk be. Természetesen az indiai ételek, italok sem maradhatnak el!

A Múzeumok Éjszakáján éjszakai sötétségbe borul, majd keleti fényekkel telik meg a több mint 500m2-es üvegcsarnokunk!

Ha kell egy fuvar, hívd az RKV riksaállomásunkat a 20 999 2222-es telefonszámon!
Az első 100 látogató, aki elővételben váltja meg Múzeumok Éjszakája belépőjegyét, partnerével együtt vendégünk egy pohár borra! Az elővételben jegyet váltók között indiai vacsorát és számos ínyencséget sorsolunk ki!

 
18:00 Ganés púdzsá és ártí – tisztelet a Kezdet Istenének és esti fényáldozat. Bemutatja: Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta úr, az Indiai Köztársaság nagykövete.
18:15-19:30 Tantal koncert – Az európai és indiai kultúra kifinomult hangzásvilágának keveredése a modern dzsessz és a kortárs, valamint a klasszikus Bollywood és az igényes indiai popzene hagyományaival. Priskin Georgina – ének,Sinha Róbert – klasszikus gitár, Tóth Szabolcs – szitár, Mótyán Tibor – tabla.
20:00-21:00 Indiai táncmozaik – Sivasakti Kalánanda Táncszínház
21:00-22:00 DJ Milendee – Indiai parti, bollywoodi, pandzsábi bhangra, chill lounge és indiai popzenével.
22:00-23:30 Mitsoura koncert – A magyar cigányzene találkozása keleti gyökereivel világzenei fúzióban, élő elektronika, egzotikus, etnikus hangszerek, soha nem hallott hangzások. Miczura Mónika – ének, Monori András – szaxofon, kaval, gadulka, szitár, bansuri, shungi, Moldvai Márk – billentyűk, Szalai Péter – tabla, nakkara, kalimba, ütősök, konnakol, Lukács Miklós – cimbalom.
23:30-02:00 DJ Milendee – Indiai parti, bollywoodi, pandzsábi bhangra, chill lounge és indiai popzenével.

VJ: Lee Unflyable

Folyamatos programok:
Kreatimm – kortárs iparművészeti vásár a Múzeumok Éjszakáján textilre és keletre hangolva
Az egész épületet behálózó kortárs iparművészeti vásár nagyszerű alkalom arra, hogy a művészekkel és alkotásaikkal személyesen is megismerkedjen a kultúrafogyasztó. Nem csak egy vásárra, hanem igazi művészeti találkozóra invitálunk, ahol közel 100 iparművész vonul fel többek között lakástextilekkel, öltözékekkel, kiegészítőkkel, textiljátékokkal, kerámiákkal, ékszerekkel, játékokkal, amelyek ezen az estén igazi „keleti design-csemegének” számítanak.

Bollywood Night – az Indiai Filmklub szervezésében / Díszterem
18:00 - 19:30 Bollywood ezer arca - Válogatás a legnagyobb bollywoodi kasszasikerek zenés-táncos jelenetei közül (hindi nyelvű, magyar feliratos).
20:30 - 23:00 Filmvetítés: Amikor mi találkoztunk (Jab We Met), 2007, indiai romantikus vígjáték (hindi nyelvű, magyar feliratos).
23:30 - 02:00 Bollywood ezer arca - Válogatás a legnagyobb bollywoodi kasszasikerek zenés-táncos jelenetei közül (hindi nyelvű, magyar feliratos).

Indiai viseletes babák és workshopok gyerekeknek és felnőtteknek
Az ezerarcú India viseleteinek sokféleségét mutatjuk be a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből származó babákon keresztül. A kamarakiállításhoz tartozó workshopokon elkészítheted saját indiai ékszereid, lesz hennafestés, kipróbálhatod az indiai karambol játékot, a textileknek hódolva selyemre festjük Indiát!

Bio ételek, italok, a Café Pashmina teaháza és a Shalimar étterem különleges indiai ételei várják a látogatókat.

Könyvtárunk 20 óráig nyitva tart!

Új kiállításaink:

Álomjárók Indiában
1929-ben két törékeny asszony indult el gyalogosan Indiába. Egy kevéske pénz és hatalmas elhivatottság volt mindenük. Szerencsés véletlenek sorozata folytán jutottak el álmaik országába, amely nem csak tárt karokkal, de rengeteg festenivalóval is várta őket. Nem kisebb személyiségek kerültek vásznaikra, mint Mahátmá Gándhí, a „Nagy lélek”, a Nobel-díjas költő Rabindranath Tagore, a Nehru család több tagja vagy a dalai láma. Fordulatos életük során több ezer képet festettek, szülővárosuk, Nagykanizsa múzeuma és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum anyagából mutatunk be egy válogatást a Múzeumok Éjszakáján nyíló kiállításunkon.
19:30 Renner Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója tart tárlatvezetést a kiállításban /Díszterem

Az indiai hatás – The Indian impact
Padlómatrica-pályázatunk nyertes darabjait mutatjuk be az épület előtt és a múzeum Üvegcsarnokában.

III. Textil Triennálé
A Szombathelyi Képtár és a Textilművészetért létrehozott Kulturális Alapítvány újította meg a hagyományosan Szombathelyen megrendezett textil biennálék sorát. 2009-ben harmadik alkalommal rendezték meg a tárlatot. Az Iparművészeti Múzeumban a III. Textil Triennálé nyertes művészei és alkotásai mellett, minden résztvevőtől láthatnak egy-egy munkát.

További kiállítások:
„Kőszálon termett sajgó liliom” – A magyar szecesszió bútortervezői – időszaki kiállítás
Gyűjtők és kincsek – állandó kiállítás
Oszmán-török szőnyegek – állandó kiállítás

Több hónapos restaurálási munkálatok után végre megtekinthető a múzeum megszépült, Zsolnay-kerámiákkal burkolt bejárati csarnoka!

Keresd az Rkv riksaállomást a múzeum előtt, hogy könnyebben eljuthass a többi épületünkbe, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba vagy a Ráth György Múzeumba, illetve más helyszínekre! Ha kell egy fuvar az IMM-be, hívd a 20 999 2222 számot!


Az első 100 látogató, aki elővételben váltja meg Múzeumok Éjszakája belépőjegyét, partnerével vendégünk egy pohár borra! Az elővételben jegyet váltók között indiai vacsorát és számos ínyencséget sorsolunk ki!

További információk: www.imm.hu vagy 456 5107

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/32,M%C3%BAzeumok+%C3%89jszak%C3%A1ja