Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

"A tárgyak hatása alól senki sem vonhatja ki magát. Lehet nem olvasni, nem járni színházba, múzeumba, kiállításra, de tárgyak és építmények nélkül nem lehet élni. Ha ezt végiggondoljuk, egy furcsa ellentmondásra bukkanunk: a kivétel nélkül mindenkit, az egész társadalmat hatásába vonó tárgyakkal esztétikai vonatkozásban kevesebbet törődünk, mint a lényegesen kisebb körben ható, nagy eszmei értékű műalkotásokkal." / Miklós Pál /

Hétfőnként a kiállítások zárva vannak, az épület csak a múzeum munkatársaié. Ekkorra hívjuk a műtárgyak és a múzeumi kulisszatitkok iránt érdeklődőket – ezért lett sorozatunk címe Zárvatartás idejére. Az iparművészet, a design és a divat kedvelőivel olyan információkat szeretnénk megosztani, amelyekhez más forrásból nem juthatnak hozzá. Tapasztalataink szerint a múzeumlátogatók sok olyan kérdést tesznek fel, amelyeket csak a tárgyak kutatói, restaurátorai tudnak megválaszolni. Külföldön egyre több intézmény nyújt „kérdezd a kurátort!” címmel lehetőséget arra, hogy a közönség közvetlenül kommunikálhasson a szakemberekkel. Sorozatunk is ezzel a céllal jött létre.

 Az Iparművészeti Múzeum nemcsak a magyar építészettörténet egyik legjelentősebb épülete és nemcsak egy nemzetközi szinten jegyzett műtárgygyűjtemény, hanem egy szakmai közösség is, amely hivatását a műemlék épületben, a gyűjtemény gondozása révén gyakorolja. Számos szakterület egyetlen hazai specialistája dolgozik itt, ezért okkal gondolhatjuk, hogy munkájuk sokakat érdekel.

Az ország egyetlen iparművészeti múzeumának egyik fontos feladata, hogy a tárlatvezetéseken, gyerekfoglalkozásokon és egyéb hagyományos programokon túl közvetlen módon is megismertesse az érdeklődőket a múzeum falai között zajló munka eredményeivel, beszámoljon a legújabb kutatásokról, restaurálásokról és egyéb, műtárgyakkal kapcsolatos aktualitásokról.

Az Iparművészeti Múzeum először 1900-ban indított ingyenes ismeretterjesztő előadásokat a „művelt közönség számára”. Most ezt a hagyományt felelevenítve havi egy alkalommal, hétfői napokon a könyvtár olvasótermében rendezünk ingyenes előadásokat az érdeklődők számára.

A sorozat előadásai minden hónap harmadik hétfőjén három órakor kezdődnek. 

 

Előadások:

 

2016. május 23., hétfő, 15 óra
Prékopa Ágnes:
Groteszk és irónia a tárgyak felől nézve

 

 

 

 

 

 

2016. június 20., hétfő, 15 óra
Balla Gabriella:
Miért szereti a japán közönség a herendi porcelánokat?

Rendhagyó útibeszámoló az Iparművészeti Múzeum Japánban rendezett herendi porcelán kiállításáról.
 

 

 

2016. szeptember 19., hétfő, 15 óra
Pandur Ildikó:
Kiállítási rács 1883-ból. Az Iparművészeti Múzeum első évei a Régi Műcsarnok (Régi Zeneakadémia) épületében.

Kovácsoltvas gyűjteményünk ismeretlen eredetű, ún. raktári anyagként beleltározott műtárgyai közül a múzeum Adattárában a közelmúltban felbukkant rajz alapján többet is, mint az Iparművészeti Múzeum egykori kiállítási rácsának darabját, sikerült azonosítani.
Az Üllői úti palota 1896. évi felavatása előtt az Iparművészeti Múzeumnak nem volt önálló épülete. Az 1872. évi alapításától folyamatosan gyarapodó gyűjtemény kezdetben a Nemzeti Múzeumban, majd 1877-től az akkor megnyílt régi Műcsarnokban várta a látogatókat.
Ebbe az Andrássy úti épületbe készült Jungfer Gyula műhelyében az a bejárati rács, amelynek kapcsán szóba kerül a múzeum korai időszaka, a műcsarnoki első, rendszerezett kiállítás is.
 

2016. október 17., hétfő, 15 óra
Gálos Miklós:
Egy (majdnem) elveszett műkincs – Antonio Tempesta festménye(i) az Iparművészeti Múzeumban

Ismeretlen műtárgy bárhol felbukkanhat – még egy múzeumban is. Ritka eset, hiszen a múzeumok híven őrzik és nyilvántartják a rájuk bízott tárgyakat, de nem példa nélküli. Az előadás egy 90 évvel ezelőtti és egy mai történetet mutat be. A két történetnek ugyanaz a főszereplője, a 17. század elején Rómában alkotó Antonio Tempesta. Az Iparművészeti Múzeumban idén előkerült, romos műtárgyának nemcsak történetéről, hanem restaurálási lehetőségeiről is szó esik majd.
 

 2016. november 21., hétfő, 15 óra
Serfőző Szabolcs:
Mária Terézia koronázási díszruhája és „magyaros” uralkodóportréi

Az írott és képi források tanúsága szerint a 16. század végéig nyúlik vissza az a hagyomány, mely szerint a Habsburg-dinasztia tagjait magyaros főúri viseletben koronázták magyar királlyá. Ennek megfelelően az 1741-ben Pozsonyban megkoronázott Mária Terézia is magyaros díszruhát viselt a ceremónia során. Számos portrén, amelyek hangsúlyozottan magyar uralkodóként ábrázolják Mária Teréziát, a királynő ebben a reprezentatív öltözékben látható. A díszruha egy része pluvialévá, azaz vecsernye-palásttá átalakítva máig fennmaradt az egri székesegyház kincstárában. Az előadás a „magyaros” koronázási díszruhák kora újkori hagyományának kontextusában mutatja be Mária Terézia díszruháját.

2016. december 19., hétfő, 15 óra
Fáykiss Kata:
Amikor 99-en díszítettük a karácsonyfát – Egy múzeumpedagógus naplója

A múzeumpedagógus igen fura szerzet. Egyszerre lexikon és kitűnő mesemondó. Ügyes képzőművész, határtalan fantáziával. Tervez, szervez, kivitelez – izgalmas programok megálmodója. Útitárs a kalandok során és jó barát, ha a szükség úgy hozza.
Sokak számára még mindig újdonságként hat, hogy napjainkban a legtöbb múzeum rendelkezik már külön múzeumpedagógiai osztállyal. A fenti sorok olvastán pedig joggal merülhet fel bennük a kérdés, mit is csinál valójában egy múzeumpedagógus? Miért van szükség rá? Kikhez, melyik korosztályhoz szól? Az év utolsó előadásán múzeumpedagógusaink mesélnek nekünk munkájukról és tapasztalataikról. Ötleteket kaphatunk, hogyan köthető le a fiatalabb korosztály figyelme, és ha jobban odafigyelünk, kiderül, ők is szeretnek múzeumba járni!

2017. január 16., hétfő, 15 óra
Prékopa Ágnes:
Egy prémium mosogatószivacs üzenete, avagy a szakmai ismeretterjesztők felelőssége

Az Iparművészeti Múzeumban dolgozik azon hazai szakemberek legnagyobb része, akik az európai tárgykultúra művészeti szempontból jelentős emlékeit kutatják és publikálják. Mennyiben lehet hatással ezeknek a szakembereknek a munkája a nagyközönség tárgyakkal kapcsolatos ismereteire és a magyar nyelvű iparművészeti terminológiára?

 

2017. március 20., hétfő 15:00–16:00
Lovay Zsuzsanna: Apáról fiúra. A Lingel gyár

Új adatokkal bővül a kutatás a Lingel családról, a gyár történetéről. Kiindulási pontunk egy Lingel-portré - a hónap műtárgya, amelyet hosszú viszontagságok után a Magyar Nemzeti Galéria szakrestaurátorai varázsoltak újjá. A Kernstok Károly által festett arckép kapcsán számos családtörténeti adalékra derült fény, jobban megismerhető a 20. század elejére vezető bútorgyárrá fejlődött cég iparművészeti tevékenysége, valamint a design előfutárként is értékelhető tipizált bútorok sorozatgyártási stratégiája.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/409,Z%C3%A1rvatart%C3%A1s+idej%C3%A9re+-+el%C5%91ad%C3%A1sok+nem+csak+m%C3%BAzeumi+koll%C3%A9g%C3%A1knak