Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Drágakőre festve – Antonio Tempesta újonnan felfedezett képe(i) az Iparművészeti Múzeumban

A mesés Keletről származó kőzet, a lápisz lazuli önmagában is értékes drágakő, a festők csodált mély kékjének, az ultramarinnak az alapanyaga. Ezt a különleges szépségű követ a 17. század elejének római művésze, Antonio Tempesta néhány, főúri megrendelésre készített képén festőalapként használta fel. Tempesta különféle kövekre festett művei igazi ritkaságok. Lápisz lazulira festett képe mindössze három maradt fenn a világon – ezek egyikét nem kisebb jelentőségű gyűjtemény, mint a párizsi Louvre őrzi.

A mű valójában egyszerre két kép: Tempesta a vékony, még a fényt is átsejleni engedő kőlap mindkét oldalára festett egy-egy bibliai jelenetet. A két ábrázolás természet és művészet szemet tévesztő összjátéka. Az alapként szolgáló kő, amelyet nem mindenhol borít festés, színével és mintázatával szervesen épül be az ábrázolásokba.

A kép nemcsak ismeretlen, de súlyosan sérült és hiányos is volt. Éveken át tartó restaurálásának eredményét most tudjuk a közönség elé tárni. Tempesta műve mellett pár olyan ötvöstárgyat is bemutatunk, amelyek e képhez hasonlóan a természet adta anyag művészi átformálásával születtek. Mindegyik Jankovich Miklós, a 19. század eleje legjelentősebb magyar műgyűjtőjének híres gyűjteményéből származik – ahogy Tempesta most felbukkant képe is.

A kiállítás kurátora: GÁLOS Miklós

Installáció: PLANBUREAU Kft., GYÜRKY László
Grafikai tervezés: TONE
Szövegek: GÁLOS Miklós, KUNA Ágnes
Angol fordítás: Lara Michelle STRONG
Restaurátorok:
Festmény: KUNA Ágnes (Szépművészeti Múzeum)
Keret: SZABÓNÉ SZILÁGYI Mária, OROSZ Péter (Iparművészeti Múzeum)

Az Iparművészeti Múzeum fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
The Museum of Applied Arts is maintained by the Ministry of Human Capacities.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/531,Dr%C3%A1gak%C5%91re+festve+%E2%80%93+id%C5%91szaki+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s