Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Annagrün és Annagelb. Elsőre úgy hangzik, mint két mesefigura alakja egy különös, messzi varázsvilágban. Meséről azonban szó sincs, de némi varázslatról talán igen! A legújabb virtuális gyűjtésünkben látható üvegtárgyak zöld és sárga árnyalatait a cseh üvegtechnikus, Josef Riedel fejlesztette ki az 1830-as években, a különlegesen élénk színeket pedig feleségéről, Annáról (Annagrün és Annagelb) nevezte el.

Az üveg nyersanyagához urán-oxidot kevert, az így létrejött zöld és sárga árnyalatú üvegtárgyak napjainkban az UV-fény hatására neonzöld- és narancsszín alakot öltve bűvölik el közönségüket. A urán-oxiddal színezett üvegek jellemzően a biedermeier időszakának kedvelt dísz- és vitrintárgyai voltak, a 19. század közepétől pedig emlék- és fürdőkúra-poharak, lámpabúrák, gyógyszertári palackok és más használati tárgyak készültek belőle. E tárgyak urántartalma szerencsére annyira elenyésző, hogy az az emberi szervezetre nem radioaktívsugárzás-veszélyes.

Az Iparművészeti Múzeum nem mindennapi uránüveg válogatásával most ezt a különleges UV-hatást mutatja be, meghökkentő módon olyan tárgyakban is kimutatva az urán-oxid jelenlétét, amelyekről első látásra nem is feltételeznénk azt!

https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/uranuveg-targyak-mas-megvilagitasban/101147

Hírlevélolvasóink egy párkereső memóriajátékunkkal is felfedezhetik a csodásan megtévesztő uránüveg tárgyak sokszínűségét. Indulhat a játszma?

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/575,M%C3%A1s+megvil%C3%A1g%C3%ADt%C3%A1sban