Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tematikus műtárgy-összeállításainkban már nem csak vizuálisan gyönyörködhetnek: a stílusban hozzájuk passzoló lejátszási listákkal együtt izgalmasabb, teljesebb élményt nyújtanak a virtuális térben. Hangolódjunk a múzeum gyűjteményére!

NDK HAJSZÁRÍTÓTÓL A FESZES BASSZUSOKIG 

Válogatásunkban a múzeum gyűjteményébe 2015 és 2020 között bekerült műtárgyakat – új szerzeményeket - mutatjuk be, beleértve azokat, amelyeket az intézmény vásárolt, illetve ajándékba kapott. Szintetikus anyagok, feszes basszus témák, Videoton TV, NDK hajszárító – ikonikus tárgyak és zenék a 70-80-as évekből.

Playlist: spoti.fi/3rrY984
Galéria: bit.ly/3rHa5mI

JANKOVICH, A SZENVEDÉLYES GYŰJTŐ

Kora legértékesebb régiséggyűjteményének tulajdonosa volt Jankovich Miklós (1772–1846), szenvedélyes gyűjtő, akit a történelem nagy korszakaihoz és szereplőihez kapcsolódó írott és tárgyi emlékek éppúgy érdekeltek, mint a magas művészeti színvonalat képviselő, különböző technikákkal készült műalkotások története. Mi sem illene jobban a témához, mint egy klasszikus zenei aláfestés.

Playlist: spoti.fi/3rlez1R
Galéria: bit.ly/3w0GBDa

OPEN YOUR HEART!
Szerelem ihlette tárgyak egészen a 17. századtól, egy igazán érzelmes playlist kíséretében.

Playlist: spoti.fi/3lPcf1Z
Galéria: bit.ly/3cidi7t

PAPI FAPIPA

„Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”
Bár a dohányzás rendkívül káros, azért vessünk egy pillantást arra a – funkciójában, anyagában és felépítésében is rendkívül sokszínű – kollekcióra, amely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található, egy gitárzenékben és laza ütemekben gazdag zenei összeállítás mellett.

Playlist: spoti.fi/3vXb2u3
Galéria: bit.ly/2NV5Fum

CSENGŐ-BONGÓ VÁLOGATÁS

Azokat a porcelánból és üvegből készült használati tárgyakat, alkotásokat szeretnénk bemutatni, amelyek 2015 és 2020 között kerültek az Iparművészeti Múzeum nagyjából 23 ezer darabosra tehető kerámia- és üveggyűjteményébe, kocc és katt a playlistre.

Playlist: spoti.fi/31gYkrW
Galéria: bit.ly/3fbmADX

FOTELIDILL

A bútortörténeti online kiállítást érdemes egy kényelmes fotelből végignézni, katt a “home office” kompatibilis lejátszási listára.

Playlist: spoti.fi/3uQCMA9
Galéria: bit.ly/38cm3gG

MÚZEUMI SAKK-MATT

A sakk reneszánszát a tavaly debütált filmsorozat, a Vezércsel (The Queen's Gambit) hozta el ismét életünkbe, amelyben a zseniális képességekkel bíró női karakter, Beth Harmon élet- és sakk-karrierjének útját követhetjük végig az ötvenes évek Amerikájában. És arra, hogy a 8x8 mezős logikai játék szépsége nem csak szellemi, hanem vizuális élményként is aposztrofálható, egyértelmű bizonyíték az Iparművészeti Múzeum sakk-készlet kollekciója. Az ehhez tartozó playlistet pedig a sorozat zenei szelekciója ihlette.

Playlist: spoti.fi/2Oj5OI7
Galéria: bit.ly/3veejVk

MŰVÉSZNŐNAP

Virágok és púderdobozok, vázák és csokipapírok helyett a 2021-es nőnapra olyan női tervezők munkáiból szemezgettünk, akik a századfordulótól napjainkig lenyűgöző alkotásaikkal gazdagították a hazai iparművészetet. Miközben végignézik Fazekas Valéria, Hamza Erzsébet, Karattur Katalin, Kocsor Sára, Kovács Margit, Lesznai Anna, Lőrincz Réka, a Romani Design (Varga Erika és Varga Helena) és Rónai Éva alkotásait, érdemes meghallgatni a Spotify-playlistünket, amely kimondottan erre az alkalomra készült.

Playlist: spoti.fi/3rrx9Gr
Galéria: bit.ly/2Psp1am

„…. ÉS A LEMEZLOVÁSZ A HÁZBAN”

Ki is a “DJ” 2021-ben? Hogyan alakult át és hova tart ez a szakma 1932 óta? (Martin Block, a híres amerikai disc jockey ekkor alkotta meg az első DJ-szettet.) A bakelitek mindig meghatározó szerepet töltöttek be a zeneiparban, és nem véletlen, hogy a technikai fejlődés ellenére a lemezkiadás a mai napig virágzik. Múzeum Kortárs design gyűjteményének egyik remekével üdvözöljük a lemezlovasokat és egy különleges playlistet is összeállítottunk, amelyben kizárólag hazai lemezkiadók megjelenéseiből válogattunk.

Playlist: spoti.fi/3laQUjn
Galéria: bit.ly/2Oe5ryo

EGY KIÁLLÍTÁS ILLATAI

Az Iparművészeti Múzeum parfümös üveg válogatásával azt szeretnénk illusztrálni, ahogy az illatok és a tárolásukra szánt különleges üvegcsék meghódították a világot és mindennapjainkat. Készülődéshez készítsék ki kedvenc illatjukat, és közben szóljon az üdítő francia dalokból álló zenei szelekció.

Playlist: spoti.fi/3s71Cdk
Galéria: bit.ly/3lv5Hp3


EBONY ÉS IVORY

2015 óta minden év 88. napján (az idén március 29-én) ünneplik a Piano Day-t. Hogy miért pont a 88. napon? Ennyi billentyűje van a klasszikus hangszernek is. Nem kérdés, hogy ké szítettünk egy Spotify-playlistet is a zongora világnapjára.

Playlist: spoti.fi/3m2lyM1
Galéria: bit.ly/3dCd6zo

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/579,Hallgassanak+r%C3%A1nk%21