Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A századforduló tervezői számtalan kreatív módon jelenítették meg alkotásaikon az állatfigurákat, a szecesszió irányzata az esztétikum új dimenzióit nyitotta meg játékos, kísérletező kedvű formáival és színvilágával. A természet ihlette virágok, növényi indák, a pazar vegetáció, valamint madár- és állatábrázolások teszik különlegessé a korszak iparművészeti tárgyait. Az idei szecessziós világnapon az állatábrázolások kerülnek az Iparművészeti Múzeum programjainak fókuszába, hogy minél szélesebb skálán mutathassuk be ezt a gazdag motívumrendszert.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év júniusában. A világnap ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal: az idén az állatábrázolás a szecesszióban (Animals in Art Nouveau) áll a középpontban. A szecesszió világnapja rendezvényeinek idei kiemelt helyszíne a Ráth György-villa, amelynek egész napos eseményén tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok és interaktív workshopok várják az érdeklődőket.

A program idén túlnyúlik a villa keretein, mert a főváros szecessziós építészeti örökségének felfedezése lehetőséget ad városi sétákra is. A Belvárosi vadon a város ismert vagy kevéssé ismert épületein a hazai vadvilág és távoli tájak állatábrázolásainak felfedezésére indul majd. A Gresham-palota kapuját díszítő pávák és a Postatakarékpénztár homlokzatát díszítő ornamensek feltérképezése kihagyhatatlan szombat délelőtti sétaprogramnak ígérkezik.

A Bizarr szecesszió workshopja a Ráth-villában arra keresi majd a választ, hogy az egyes állatfigurák mit jelentettek a századforduló művészetében, valamint a művészek hogyan, milyen formában ábrázolták azokat. Az interaktív program a szecesszió által kifejezetten kedvelt páva-, szitakötő-, pillangó- és kígyóábrázolásokra fókuszál.

Szitát köt a szitakötő? Miért szarvas a szarvasbogár? Halálmadár-e a bagoly? Meglepő érdekességeket tudhatnak meg sokféle vadon élő állatról és a fenti kérdéseikre is választ kaphatnak a SzecessziZoo szabadtéri zoopedagógiai foglalkozásán a kicsik és nagyok. A felfedező séták délelőtt a Normafánál, délután pedig a Margitszigetről indulnak.

A Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállításon a gyűjtemény állatalakos műtárgyaira fókuszáló kurátori tárlatvezetésekkel, a villa kertjében az Apródok állatos műhelye kreatív programjával – állatmintás kitűző, pillangós ablakdísz, pávatollas fejdísz készítésével – várják az érdeklődőket.

A képző- és iparművészet kontextusa más-más megközelítésben mutatja be az állat-, sőt, növénytestű fantázialényeket, amelyekről ezúttal kiemelten Nagy Sándor, valamint Krieger Béla alkotásai révén kap képet az érdeklődő.
„A szép mindig bizarr" című előadáson a fantázialények különleges világa tárul fel az Iparművészeti Múzeum művészettörténészének tolmácsolásában.

Végül, de nem utolsósorban: tekintsen be velünk a közelgő szecessziós viseletkiállításunk háttérmunkálataiba a kurátorral és a restaurátorral! A „Divat, stílus, szecesszió – egy kiállítás születése" című előadáson bepillanthatnak a kulisszák mögötti munkálatokba (persze csak virtuálisan). Kiderül,hogyan született meg a kiállítási koncepció, mi alapján válogatták és restaurálták a tárgyakat, majd hogyan történik a folyamatot záró installálás.

Várjuk önöket 2021. június 12-én, a szecesszió világnapján az alábbi programokkal!

 

Programok a Ráth György-villában és a város egyéb helyszínein

10.00 Belvárosi vadon - városi séta
A szecesszió kedvelt díszítőmotívumai, az állatábrázolások nyomába eredünk a pesti belvárosban.
Sétavezető: Hutvágner Zsófia művészettörténész

10.00 SzecessziZoo
Természet a művészetben és művészet a természetben, szabadtéri zoopedagógiai foglalkozás kicsiknek és nagyoknak a Normafánál
Sétavezető: Kocsis Zsuzsa környezeti nevelő-zoopedagógus

10.00 ‘Bizarr szecesszió’
Állatábrázolások szimbolikája a századforduló művészetében/ interaktív workshop
Foglalkozásvezető: Katona Júlia PhD művészettörténész
Helyszín: Ráth György-villa

10.00-14.00 Apródok állatos műhelye
Kézműves, múzeumpedagógiai workshop gyerekeknek a Ráth György-villa kertjében

11.00 A mi szecessziónk
Tárlatvezetés a Ráth-villa kiállításának állatalakos műtárgyaira fókuszálva
A kiállítást bemutatja: Dr. Horváth Hilda művészettörténész, a kiállítás kurátora

13.00 ‘Bizarr szecesszió’
Állatábrázolások szimbolikája a századforduló művészetében/ interaktív workshop
Foglalkozásvezető: Katona Júlia PhD művészettörténész
Helyszín: Ráth György-villa

13.00 A mi szecessziónk
Tárlatvezetés a Ráth-villa kiállításának állatalakos műtárgyaira fókuszálva
A kiállítást bemutatja: Dr. Pandur Ildikó művészettörténész, a kiállítás társkurátora

15.00 SzecessziZoo
Természet a művészetben és művészet a természetben, szabadtéri zoopedagógiai foglalkozás kicsiknek és nagyoknak a Margit-szigeten
Sétavezető: Kocsis Zsuzsa környezeti nevelő-zoopedagógus

15.00 "Divat, stílus, szecesszió - egy kiállítás születése"
Tekintsen be velünk az Iparművészeti Múzeum közelgő szecessziós viseletkiállításának háttérmunkálataiba a Ráth György-villában!
Előadó: Csepregi Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora és Moór Anikó restaurátor

16.00 Belvárosi vadon - városi séta
A szecesszió kedvelt díszítőmotívumai, az állatábrázolások nyomába eredünk a pesti belvárosban.
Sétavezető: Hutvágner Zsófia, művészettörténész

17.00 "A szép mindig bizarr."
Fantázialények Nagy Sándor iparművészeti alkotásain
Előadó: Prékopa Ágnes PhD művészettörténész
Helyszín: Ráth György-villa

A FENTI PROGRAMOKRA EZEN A LINKEN LEHET REGISZTRÁLNI!

Legyen a vendégünk egy kiadós állatkerti sétára!
Művészet a természetben és természet a művészetben: tartson velünk a szecessziós műtárgyak, az építészet és az élővilág pazar találkozására az Állatkertben! Tematikus vezetéseink helyszíne ezen a szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol A szecesszió világnapja alkalmából bemutatjuk az Iparművészeti Múzeum állatokat ábrázoló műtárgyait és a kert legendás szecessziós épületeit. Hanga Zoltán állatkerti szóvivője beszélgetős séta közben meséli el kedvenc állatkerti történeteit, egy másik túrához csatlakozva pedig az Állatkert patinás szecessziós épületeit fedezhetjük fel a Magyar Építészeti Múzeum közreműködésével!
Nyerje meg a páros belépők egyikét, melyekről ez alkalommal mi gondoskodunk. Tegye próbára szerencséjét, töltse ki kérdőívünket és vegyen részt a sorsoláson!
 

PROGRAMOK AZ ÁLLATKERTBEN:

10:00 Állati jó szecesszió! Állatok élőben és a szecessziós műtárgyakon - körséta az Állatkertben az Iparművészeti Múzeum munkatársával
11:00 Otthonom az Állatkert! - Szecessziós épületfelfedező séta az Állatkertben az Építészeti Múzeum muzeológusával
13:00 Barátom, a kiselefánt! - Beszélgetős séta Hanga Zoltánnal, az Állatkert szóvivőjével az ott élő állatokról és életmódjukról
14:00 Állati jó szecesszió! Állatok élőben és a szecessziós műtárgyakon - körséta az Állatkertben az Iparművészeti Múzeum munkatársával
15:00 Otthonom az Állatkert! - Szecessziós épületfelfedező séta az Állatkertben Építészeti Múzeum muzeológusával
10-13 és 14-17 óra között Vidd haza az Állatkertet! - kézműves családi workshop: állati jó ékszerek készítése.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/590,Bizarr+fant%C3%A1zial%C3%A9nyek+%C3%A9s+p%C3%A1vatollas+fejd%C3%ADszek?type=adult