Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tematikus sétákon, előadásokon, tárlatvezetéseken, és családi workshopokon több száz embert mozgattak meg az Iparművészeti Múzeum hétvégi szecesszió világnapi programjai. Kiemelt helyszín volt a Ráth György-villa és a Fővárosi Állat- és Növénykert, továbbá Budapest-szerte sok ponton csatlakozhattak az érdeklődők, akik megfigyelhették műtárgyakon és a természetben az esemény idei fő témáját: az állatokat.

Kerek élményt kapott építészet, műtárgy és az élő állatok kapcsolódásain, aki meglátogatta az Iparművészeti Múzeum szecesszió világnapi programjait. Sokan megtervezték a napjukat, unokástul, gyerekestül megnézték azokat a műtárgyakat a Ráth-villában, amelyeket később a SzecessziZoo szabadtéri zoopedagógiai foglalkozáson vagy az állatkerti tematikus sétákon viszontláthattak.
Sokszorosan szerencsések voltak, akik az állatkerti programjainkra eljöhettek. Egyrészt több száz jelentkező közül sorsoltuk ki a páros belépőiket, részt vehettek sétáinkon, ahol még a rejtőzködő állatok is megmutatták magukat a verőfényes szombaton. Mire eleredt az eső, még a kézműves workshopunk is véget ért, karban, nyakon vihették haza az állatos ékszereket a gyerekek.
Okostelefonnal – QR kód segítségével – lehetett a gyűjteményi oldalon még több infóhoz jutni a 20 táblán látható műtárgyról, majd az élő állatokat tanulmányozhatták tisztes távolból a látogatók. (Az állatábrázolások szimbolikája a századforduló művészetében alcímet viselő Bizarr szecesszió című interaktív workshopon szintén szerepe volt az okostelefonnak.) Érkeztek kérdések bőségesen, sőt jó pár néző a beszélgetős séta után azt tudakolta Hanga Zoltán szóvivőtől: mi kell ahhoz, hogy valaki állatgondozó legyen?

Aki eljött erre a programra, olyan érdekességeket is megtudott például, hogy az április végén, körülbelül 80 kilóval született kiselefánt, Samu mára nagyjából megduplázta súlyát. A Júlia-lepke a természetben a szükséges ásványi anyagot a kajmán könnyéből nyeri, valamint a Széchenyi-fürdő termálvizét is használják az állatok medencevizéhez, vezetékes vízzel hűtve. Másokat az építészeti séta varázsolt el: bemehettek a hajdani oroszlánbarlangba, hogy lássák egy Neandervölgyi-család mindennapi életéről szóló makettet.
A Belvárosi vadon című városi sétán azokat a titkokat leshették meg a látogatók, amelyekre hétközben, rohanva, telefonálva ritkán akad idő. Mert milyen gyakran állunk meg megcsodálni az épületek homlokzatait? Tudták, hogy van olyan hely, ahol a legnyaktörőbb mutatvány sem segít? A Postatakarékpénztár bizonyos állatalakjai ugyanis alig látszanak az utcáról. Ha ezt hajdanában szóvá tették Lechner Ödön építésznek, mindig azt válaszolta: látják a madarak meg a Jóisten…
Kőrössy Albert Kálmán egyik legismertebb épületénél, a Walkó-háznál az építészt idézték: otthonossá tehető az épület, ha a díszeket az ország állat- és növényvilágából merítik, és azt stilizálják.
A Normafához és a Margitszigetre érkező világnapozók kisebb élő állatokat és preparátumokat nézegethettek, összevetve a múzeum műtárgyain látható ábrázolással. Így az érdeklődők a természetbe vonulva szétnézhettek az eredeti természeti területen.

A Ráth-villában már készül újabb időszaki – viselettörténeti – kiállításunk a Dresszkód: Szecesszió, ahol az érdeklődők a kiállításkészítés hátteréről, a tárgyak restaurálásáról és az installálásáról kaptak információt.
A villakert vibrált a gyerekektől és a színes, tollas fejdíszektől, amelyeket múzeumpedagógusaink segítettek elkészíteni. Emellett lehetett szecessziós mintákat és formákat ábrázoló gipszöntvényeket is festeni. Sok gyereket bevittek a múzeumba is a szülők, hogy megnézhessék a gyűjteményben található műtárgyak állatábrázolásait és színvilágait – művészettörténészeink segítségével.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/592,%C3%81llatos+vil%C3%A1gnapoz%C3%B3k?type=archive