Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Megnyílt a szemet gyönyörködtető viselettörténeti kiállításunk, a Dresszkód: szecesszió a Ráth György-villában. Kurátora, Csepregi Noémi – többek között – azokra a kérdésekre kereste a választ: a századforduló környékén milyen öltözékben tölthették a hölgyek szabadidejüket a strandon, a délutáni tea vagy egy estély alkalmával?

A kiállítás mellé remek programokat kínálunk júliusban és augusztusban. 

Női viseletek és életstílus a századfordulón
2021. július 7., 17.00-18.00 és 2021. augusztus 4., 17.00-18.00

A szecesszió divatja szinte felforgatta a 19. század kényelmetlen öltözködési formáit, és elhozta a hölgyeknek az elegáns, egyszerű divatot és a praktikusság vezérelte öltözékeket. A tárlaton ezeket a ritkán vagy még sosem látott estélyi és szabadidős viseleteket, kiegészítőket, öltözékeket láthatjuk majd, ezeken keresztül képet kaphatunk a 19-20. század fordulóján élt nő szabadabb, lezserebb és konvencióktól inkább szabadulni vágyó egyéniségéről is.

Előadó: Csepregi Noémi, a kiállítás kurátora

 

 

Hölgyek, múzsák, művészek - Tematikus séta női tárgyak és női történetek között, nem csak nőknek    2021. július 9. 16.00-17.30

A tárlatvezetés során a szecesszió nőies oldalával, jellegzetes női tárgyaival, néhány kivételes női alkotójával és ihletőjével találkozhatunk. Bemutatjuk a századforduló női divatját és öltözködési kultúráját, valamint az is kiderül, hogy a korszakban milyen érzés volt nőnek lenni és a reprezentáción, a családi szférán túl milyen szerepe volt a nőknek. A résztvevők különleges, századfordulós kiegészítőket próbálhatnak fel, régi tárgyakat vehetnek kézbe, és minden érzékszervükkel megvizsgálhatják ezt a különleges, letűnt kort.

Előadó: Borsai Dóra, művészettörténész

 

Kurátori tárlatvezetés Csepregi Noémi muzeológussal
2021. július 14., 17.00-18.00 és 2021. augusztus 11., 17.00-18.00

A múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló Ráth György-villa napjainkban a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait mutatja be. Az augusztus 15-ig látható Dresszkód: szecesszió című kiállítás ehhez kapcsolódóan a „stílus forradalmának” is nevezhető időszak női divatjáról, a századforduló sikkes és praktikus viseleteiről, valamint öltözködési szabályairól ad pillanatképet.

 

Szubjektív tárlatvezetés Zoób Kati divattervezővel
2021. július 16. 18.00-19.00

A Ráth György-villában látható szecessziós kiállítások kapcsán arra kérünk fel közismert személyeket, hogy személyes történeteikkel, élményeikkel színesítve, egy-egy másik művészeti ág bekapcsolásával vezessék végig a látogatókat a villa épületében. Július 16-án Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka létrehozója lesz a vendégünk.

 

Luxus és elegancia, avagy nagypolgári élet a századfordulón (Art rolleres városi túra)
2021. Július 18. 10.00-12.30

A rolleres túra során feltárulnak a Városliget környékén álló legendás villák történetei, és bepillantunk a fényűző nagypolgári otthonok kulisszái mögé. Megnézzük, hogy az Andrássy út környékén milyen luxusvillák voltak, és kik hogyan éltek ezekben a házakban. Az Andrássy úton módos polgárok, iparmágnások, híres műgyűjtők otthonai voltak, különleges, értékes tárgyakkal berendezve, néhol még teniszpálya és istálló is helyet kapott. A túra során rácsodálkozhatunk a századforduló előkelő polgárainak különleges szokásaira és életmódjára is, valamint érintjük majd a Ráth-villa Dresszkód: szecesszió című viseletkiállítását is, hogy betekinthessünk a századfordulón élt hölgyek divatjába.

Előadó: Joó Julianna, művészettörténész
Gyülekező: 10.00-kor a Rollguide-nál (1068 Budapest, Benczúr utca 5.)
Jegyár: 6.000 Ft/fő (kedvezmény nem érvényesíthető)

Szubjektív tárlatvezetés Budai Lotti íróval
2021. július 30. 18.00-19.00

Július utolsó péntekén Budai Lotti író, utazó, a Rizsporos Hétköznapok blog szerzője tart szubjektív tárlatvezetést a Ráth György-villában.
A Dresszkód: szecesszió című kiállítás kísérőprogramjaként a női emancipáció, egyenjogúság és a századfordulós divat összefüggéseit helyezi fókuszba, de szóba kerül a női sportruházat átalakulása is.
A nyár és a kiállításban megtekinthető fürdőruhák kapcsán a strandviselet kialakulásáról és a fürdőzési szokások történetéről is beszél, a gyűjtemény estélyi szekciójával kapcsolatban pedig a báli szezon társadalmi szerepéről, például az elsőbálozók fehér ruhájának szimbolikájáról.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/597,M%C3%BAzs%C3%A1kr%C3%B3l%2C+st%C3%ADlusr%C3%B3l%2C+viseletekr%C5%91l?type=archive