Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tematikus műtárgy-összeállításainkban már nem csak vizuálisan gyönyörködhetnek: a stílusban hozzájuk passzoló lejátszási listákkal együtt izgalmasabb, teljesebb élményt nyújtanak a virtuális térben. Hangolódjunk a múzeum gyűjteményére!

NDK hajszárítótól a feszes basszusokig


Válogatásunkban a múzeum gyűjteményébe 2015 és 2020 között bekerült műtárgyakat – új szerzeményeket - mutatjuk be, beleértve azokat, amelyeket az intézmény vásárolt, illetve ajándékba kapott. Szintetikus anyagok, feszes basszus témák, Videoton tv, NDK hajszárító – ikonikus tárgyak és zenék a 70-80-as évekből.
Playlist
Galéria
 

Jankovich, a szenvedélyes gyűjtő


Kora legértékesebb régiséggyűjteményének tulajdonosa volt Jankovich Miklós (1772–1846), szenvedélyes gyűjtő, akit a történelem nagy korszakaihoz és szereplőihez kapcsolódó írott és tárgyi emlékek éppúgy érdekeltek, mint a magas művészeti színvonalat képviselő, különböző technikákkal készült műalkotások története. Mi sem illene jobban a témához, mint egy klasszikus zenei aláfestés.
Playlist
Galéria
 

Open your heART!


Szerelem ihlette tárgyak egészen a 17. századtól, egy igazán érzelmes playlist kíséretében.
Playlist
Galéria
 

Papi fapipa„Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”
Bár a dohányzás rendkívül káros, azért vessünk egy pillantást arra a – funkciójában, anyagában és felépítésében is rendkívül sokszínű – kollekcióra, amely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található, egy gitárzenékben és laza ütemekben gazdag zenei összeállítás mellett.
Playlist
Galéria

Csengő-bongó válogatás

Azokat a porcelánból és üvegből készült használati tárgyakat, alkotásokat szeretnénk bemutatni, amelyek 2015 és 2020 között kerültek az Iparművészeti Múzeum nagyjából 23 ezer darabosra tehető kerámia- és üveggyűjteményébe, kocc és katt a playlistre.
Playlist
Galéria

FotelidillA bútortörténeti online kiállítást érdemes egy kényelmes fotelből végignézni, katt a “home office” kompatibilis lejátszási listára.
Playlist
Galéria 

Múzeumi sakk-matt

A sakk reneszánszát a tavaly debütált filmsorozat, a Vezércsel (The Queen's Gambit) hozta el ismét életünkbe, amelyben a zseniális képességekkel bíró női karakter, Beth Harmon élet- és sakk-karrierjének útját követhetjük végig az ötvenes évek Amerikájában. És arra, hogy a 8x8 mezős logikai játék szépsége nem csak szellemi, hanem vizuális élményként is aposztrofálható, egyértelmű bizonyíték az Iparművészeti Múzeum sakk-készlet kollekciója. Az ehhez tartozó playlistet pedig a sorozat zenei szelekciója ihlette.
Playlist
Galéria

Művésznőnap


Virágok és púderdobozok, vázák és csokipapírok helyett a 2021-es nőnapra olyan női tervezők munkáiból szemezgettünk, akik a századfordulótól napjainkig lenyűgöző alkotásaikkal gazdagították a hazai iparművészetet. Miközben végignézik Fazekas Valéria, Hamza Erzsébet, Karattur Katalin, Kocsor Sára, Kovács Margit, Lesznai Anna, Lőrincz Réka, a Romani Design (Varga Erika és Varga Helena), valamint Rónai Éva alkotásait, érdemes meghallgatni a Spotify-playlistünket, amely kimondottan erre az alkalomra készült.
Playlist
Galéria

„…. és a lemezlovász a házban”


Ki is a “DJ” 2021-ben? Hogyan alakult át és hova tart ez a szakma 1932 óta? (Martin Block, a híres amerikai disc jockey ekkor alkotta meg az első DJ-szettet.) A bakelitek mindig meghatározó szerepet töltöttek be a zeneiparban, és nem véletlen, hogy a technikai fejlődés ellenére a lemezkiadás a mai napig virágzik. Múzeum Kortárs design gyűjteményének egyik remekével üdvözöljük a lemezlovasokat és egy különleges playlistet is összeállítottunk, amelyben kizárólag hazai lemezkiadók megjelenéseiből válogattunk.
Playlist
Galéria

Egy kiállítás illatai


Az Iparművészeti Múzeum parfümös üveg válogatásával azt szeretnénk illusztrálni, ahogy az illatok és a tárolásukra szánt különleges üvegcsék meghódították a világot és mindennapjainkat. Készülődéshez készítsék ki kedvenc illatjukat, és közben szóljon az üdítő francia dalokból álló zenei szelekció.
Playlist
Galéria

Ebony és Ivory2015 óta minden év 88. napján (az idén március 29-én) ünneplik a Piano Day-t. Hogy miért pont a 88. napon? Ennyi billentyűje van a klasszikus hangszernek is. Nem kérdés, hogy készítettünk egy Spotify-playlistet is a zongora világnapjára.
Playlist
Galéria
 
Szív és ritmus

A divat és az iparművészet eszközeivel segíteni a romák társadalmi és kulturális presztízsének építését – ezzel a küldetéssel hozta létre Varga Erika és Varga Helena 2010-ben Magyarország első roma divatstúdióját, a Romani Designt. Az autentikus roma népviseletet kortárs kontextusba helyező minőségi, kézműves designtermékeikkel köszöntjük a roma kultúra napját (április 8.), melynek alkalmából készítettünk egy zenei válogatást is.
Playlist
Galéria

Tekerj és láss

Letölthető teljesen ingyen a Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum nagy sikerű Bringológia – Amikor a dizájn hajtja a kerékpárt című kiállításának katalógusa. Íme a katalóguslapozgatáshoz meg a bringázáshoz a Spotify-playlist.
Playlist
Galéria

Üdvözlet a vörös szőnyegről!

2021. április 26-án rendezték meg a 93. Oscar-gálát, ahol az arany szobrocska ismét a filmes szakma legjobbjaihoz vándorolt. Kicsit kutakodtunk a múzeum gyűjteményében, és a filmvilág két olyan ikonikus alakjához kapcsolódó metszetet hoztunk, akik nem is egy alkalommal kerültek az Oscar-díj közelébe, Spotify-playlistet is készítettünk!
Playlist
Galéria

Dzsessz-két-há és

A dzsessz napját április 30-án ünnepeljük 2011 óta. A 20. század elején az Egyesült Államokban kibontakozó stílus jelentős hatással volt a többi zenei irányzatra is. A századforduló másik „új találmánya” a rádió pedig jelentősen növelte a megszülető zenei műfaj népszerűségét. Az otthoni rádiókészülékeket sokszor az itt is látható zeneszekrényekben tárolták, amely Kaesz Gyula és Lukáts Kató alkotása. Dzsessz-két-há, és katt a Spotify-playlistért.
Playlist
Galéria

Európa hangjai


Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, az európai béke és egység napját. Az európai országok új politikai és gazdasági kapcsolódása egy új korszak kezdetét hozta el a kontinensen 1950-ben, amely együttműködés elvezetett az Európai Unió megalakulásához. A tagállamok híres zenekarai dalaiból álló Spotify lejátszási listát készítettünk a galériához.
Playlist
Galéria

Édes semmittevés

A wellness és a telek, nyaralás a Balatonon és Horvátországban, a mozik, a bulik, a hobbik… Szabadságunk kedvelt helyszínei és időtöltései nem előzmény nélküliek, történetük mégis rövidke: a széles tömegek számára legalább olyan sokáig tartott megszokni a tartalmas kikapcsolódást, mint kivívni a lehetőségét. Az édes semmittevés mellé nem kell más, mint ez a Spotify zenei válogatás.
Playlist
Galéria

A feketeleves

Tekintsük csodaitalnak vagy feketelevesnek, egészségügyi szükségletnek vagy káros szenvedélynek, a kávéfogyasztás szokása és jellemző fóruma, a kávéház újkori történelmünk szerves része. Hasznos eszmecserék, felforgató mozgalmak, népszerű irodalmi művek születtek egy-egy csésze fekete felett, ez utóbbiakból válogattunk egy kávészünetre valót. A kávézáshoz hallgassák meg őrölt jó Spotify zenei válogatásunkat.
Playlist
Galéria

Idegnyugtató felhőjáték

Mikor néztek fel utoljára az égre, válaszokat keresve? Rácsodálkoztak már a fodorszerű gomolyok, gömbölyded párnák, fátylak és foszlányok változatosságára? Megszédültek valaha is a gondolattól, hogy ahányan fürkésszük az égboltot, annyifélét látunk a felhőkben? A felhőnézegetéshez ajánljuk Spotify zenei válogatásunkat.
Playlist
Galéria

Szecessziós világnap

2021 június 12-én számos programmal ünnepeltük a szecesszió világnapját a Ráth György-villában, a Fővárosi Növény- és Állatkertben, a Normafánál, valamint a Margitszigeten. Emlékezzünk erre a csodás napra a Spotify zenei válogatásunkkal.
Playlist
Galéria

Két szék közül a kispadra

Folyton koptatják, gyakran inog, sőt forrósodik – vajon mi az? Ugyan a cserejátékosok szerepe viszonylag fiatal a futballban, a szakmai stábbal közös, pályaszéli ülőalkalmatosságuk mégis gyorsan fogalommá lett a konkrét tárgyból. A nemrég indult foci EB alkalmából kispad-válogatásunk, pontosabban: kis padválogatásunk következik. Készítettünk hozzá tematikus Spotify-válogatást olyan dalokból, amelyek az EB-k és egyéb sportesemények kapcsán váltak híressé.
Playlist
Galéria

Nyári csillagok

Tűzzel és tánccal, szentekkel vagy nélkülük, de a természet körforgását, a nagybetűs életet ünnepeljük ősidők óta a nyári napfordulóval. Ezúttal a csillagászati nyárhoz kapcsolódó ünnepeink nyomába eredtünk. A cikkolvasáshoz hallgassák meg tematikus Spotify-válogatásunkat.
Playlist
Cikk + galéria:

Vízből lettünk vízzé leszünk

Vízimádatunk az ember-ősöktől az eredetmondákon át a kortárs vizespalack-fétisig végigkíséri az emberiség történetét. Csapjanak a hullámok közé, hűsöljenek vizes műtárgyakkal és tematikus Spotify-válogatásunkkal!
Playlist
Cikk + galéria

Balatoni nyár

A fürdőzési etikettet a századforduló illemszabályai még jelentősen befolyásolták. A hölgyek fürdőruhája valóban egy ‘ruha’ volt és inkább a mai utcai viselethez hasonlított, sok esetben harisnyával, cipővel és kalappal kiegészítve. Ahogy a nők különböző sportokhoz – például teniszhez – használt öltözetei egyre könnyebbek és rövidebbek lettek, úgy követték ezt a trendet a testhezállóbb és nagyobb mozgásteret nyújtó strandruházatok is. Készítettünk a Balatoni nyárhoz egy zenei válogatást.
Playlist
Cikk + galéria

Táncos lábak

Háromnál többször felkérni valakit a bálban, bizony csak akkor volt ildomos, ha a férfinak komolyak voltak a szándékai. Ennek mértékét a hajadonok elengedhetetlen báli kelléke, a táncrend is szabályozta, amelybe a sorra kerülő táncokat, valamint az arra partnerként jelentkező urak nevét kellett feljegyezni. Spotify playlist: TÁNCOS LÁBAK.
Playlist
Galéria

Rá se bagózzunk!

Borzongató tárgyi emlékein keresztül csodáljuk az önpusztító embert, de korántsem éltetjük ezzel a dohányzást, sőt... Ezúttal a cigarettázás kellékeiből válogattunk egy füstmentes szünetre valót és hozzá zenei lejátszási listát.

Playlist
Galéria

Egy szelet ünnep

A kenyér megáldása az augusztus 20-i ünnep része. A hagyomány szerint az aratás és betakarítási munkák végeztével Szent István napra sütötték az új búzából készült kenyeret, a földeken végzett munkálatok méltó zárása volt ez az időszak. Az ünnep alkalmából Sinkó András 1938 körül készült alkotását osztjuk meg önökkel és egy Spotify-playlistet is.
Playlist
Galéria

Minden időben Tisza cipőben

Ha úgy vesszük, megjelenése óta a Tisza cipő nem is ment ki a divatból, inkább mintha évekig csak Csipkerózsika-álmát aludta volna, hogy aztán megújulva, friss színekkel és a retró életérzést hordozva térjen vissza. Hogy mennyire lendületes és mai a márka, példa rá a Tisza SPORT egyik 80-as évekbeli modelljének újragondolása a Flying Objects közreműködésével. Ezek a lábbelik tavaly kerültek be az Iparművészeti Múzeum kortárs dizájn gyűjteményébe. Hallgassák meg a cikkhez készült zenei válogatásunkat.
Playlist
Galéria + cikk

Az enteriőr túlélői

1961-ben, egy tűzvész során szinte teljesen megsemmisült a Rózsavölgyi Zeneműbolt teljes bútorberendezése, azonban négy különleges darabot sikerült megmenteni, melyek a késő szecesszió alkotásai és egyben egy új korszakot, az art decot megelőző művei is, ma pedig az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják, mi pedig önöket egy tematikus zenei lejátszási listával.
Playlist
Galéria

Üres dió, üres pohár, ha eltörik, sem nagy kár

A korai szőlőfajták már a kosárba kerültek, a gyümölcsfák és bokrok lassan aranyló, piros köntöst öltenek, a mustot pedig örömmel kortyolhatjuk az egyre laposabban járó napfényben. A szüretet és a termések betakarítását kísérő ragyogó meleg színeket tükrözik azok a falikárpitok, kerámiák és textilek, amelyeket az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből hívogatott elő a kellemesen meleg őszi napfény. Hallgassák meg népies Spotify-playlistünket.
Playlist
Galéria

Levél nővéremnek

„No lám, kedves Irén, feléhez ért a levél. Magától íródik ez, vagy szuverén írom én?” – bizonyára sokan emlékezhetnek még Cseh Tamás 1977-es bemutatkozó albumának prózai soraira, ha más nem, legalább azért, mert a Levél nővéremnek lemez eredeti kiadásában ezzel, A levél közepe című részlettel indult a B oldal. A játékos kérdésre, hogy vajon magától íródik-e, levelezéskultúránk eredete adja meg a komoly választ. Mert ma viszonylag könnyű dolgunk van, mikor már az emailek tárgyából sejthetjük, milyen céllal ragadott klaviatúrát a feladó, de ezt nem volt mindig ilyen egyszerű kideríteni. Levelezéskultúránk tárgyi emlékeiből válogattunk, melyhez tematikus zenei válogatást is készítettünk.

Playlist
Galéria

A rögtönzött zeneszerszámok

A Ráth György-villában megnyílt időszaki kiállítás, a Körforgásban: Romani Design által kiállított ruhák felpezsdítik az ember vérét, és már szinte halljuk a fejünkben az aláfestő zenét, ami nem lehet más, mint a cigányzene. Hogyan varázsoltak a romazenészek két hétköznapi tárgyból hangszert? Olvassák el a cikket, majd improvizáljanak Spotify-playlistünkre.
Playlist
Cikk + Galéria
 

Nők a vadászatban

A vadászatot űző szűz istennő alakját és a vadászatban otthonosan mozgó nőt szelencék, mosdótálak és díszes kancsók díszítőelemeként fedezhetjük fel az Iparművészeti Múzeum, Terítéken - Vadászat és reprezentáció című kiállításán is a Mezőgazdasági Múzeumban. Hallgassák meg tematikus zenei válogatásunkat is, miközben megcsodálják a műtárgyakat.
Playlist
Galéria

Őlordsága csengetett

Hagyomány és modernitás lassú találkozásáról szól a Downton Abbey című angol kosztümös drámasorozat, amely egy brit arisztokratacsalád és személyzetük életéről számol be a Titanic elsüllyedésétől a világháború korszakán át a húszas évek közepéig. A remek alakítások mellett aprólékosan megalkotott látványvilágáról is híres a tévés széria. Nézzenek körül velünk a Crawley család otthonában – gyűjteményünk tárgyaival illusztrálva mesélünk a korról és a sorozatról! Cikkünkhöz tematikus zenei válogatás is készült.
Playlist
Galéria
 

Kiből lesz a cserebogár?

Az őszi szünet a legjobb alkalom arra, hogy kicsit bekuckózzunk a gyerekekkel, mesekönyveket lapozgassunk. A kicsiknek olvassanak a szüleik, hadd fejlődjön a fantáziájuk, a szülőknek pedig mi mesélünk kalandos életű gyerekkönyv-illusztrátorokról adattárunk gyűjteménye segítségével! Hallgassák meg mesés tematikus zenei válogatásunkat!
Playlist
Galéria

Őszi barátaink, a gombák

Nehezen viselik a nyirkos, esős időjárást? Vigasztalódjanak a gondolattal, hogy kalapos barátaink most vannak csak igazán elemükben. Tartsanak velünk az erdők párás mélyére – gyűjteményünk ritka darabjaiból: gombás tárgyakból mutatunk be válogatást! Gombászás közben hallgassák meg tematikus zenei válogatásunkat.
Playlist
Galéria

Fotelmesék

Retro, szocreál vagy vintázs? Pontatlan és homályos jelzők, mégis, mert ilyen plasztikus a köznyelv, jól érzékeltetik, mennyire ambivalensen viszonyulunk a múlt század középső évtizedeinek lakberendezéséhez. Ezúttal egy mester és tanítványai megidézésével, s ami a lényeg: fotelekkel, karosszékekkel mesélünk a kor bútorművészetéről! Üljenek be egy kényelmes fotelbe, és merüljenek el tematikus zenei válogatásunkban.
Playlist
Galéria

Erre varrjon gombot…

Apró tárgy, mégis milyen jelentőségteljes! Egyben tartja a ruhát, kizárja a hideget, bent tartja a meleget, öltöztet és dekorál. A gombok egyszerűen érdekesebbek és szeszélyesebbek a cipzáraknál vagy a tépőzáraknál. Fedezzük fel sokszínűségüket a gombok napja (Button day) kapcsán az Iparművészeti Múzeum műtárgyain! Gombolkozás közben hallgassák meg tematikus zenei válogatásunkat.
Playlist
Galéria
 

Szemfényvesztő szépségek

Miért álcázza magát fának a barokk porcelán, utánoz középkori kárpitot a századvégi selyem, s miért mutatja magát elefántcsontnak a korai műanyag? Ezúttal gyűjteményünk megtévesztő tárgyaiból válogattunk, olyan muzeális darabokból, amelyek nem egészen azok, aminek első látásra tűnnek... Itt a cikkhez készült tematikus zenei válogatás! - Nem csalás, nem ámítás!
Playlist
Cikk + Galéria
 

A nagy ho-ho-ho csoda

Bár mindenben lehet egy kevés igazság, logikát egyáltalán ne keressünk a Mikulás legendájában, hiszen az nem fog a csodán, amit a gyerekek ebben is, mint a húsvéti nyúl vagy éppen a fogtündér misztériumában keresnek. Annál izgalmasabb, milyen forrásokból épült fel a mai konzummikulás! Míg olvassák a cikket, hallgassanak hozzá zenei válogatást.
Playlist
Cikk + Galéria

A felhős váza titka

A következő műtárgyat biztosan mindenki kitenné otthonában, de vajon minek köszönheti különleges színátmenetét? A vázát a francia Maurice Dufréne tervezte, a zománcmunka Rapoport Jakab ötvösművész műhelyében készült és most a Ráth-villában lehet megtekinteni. Rapoport különleges – védjegyévé vált – zománctechnikája látható a váza teljes felületén, amely több munkáján is megjelenik. A különleges színátmenetes műtárgy nézegetése közben érdemes ezt a tematikus zenei válogatást bekapcsolni.
Playlist
Galéria

IMM karácsony

A heti tematikus zenei válogatásunkból nem maradhat ki a karácsonyi sem. Hallgassák meg közel 1 órás Spotify-playlistünket. 
Playlist

 

"Most mi lesz, Hyppolit? Most, uram? Botrány lesz" – nagypolgári estélyek a századelőn

Ki nem látta már vagy százszor a Hyppolit, a lakáj című örökzöld komédiát? A bájosan vicces, kispolgárból nagypolgárrá átvedleni akaró család csetlés-botlásán keresztül pillantsunk kicsit be a harmincas évekbeli nagypolgári élet kulisszái mögé! Hallgassák meg tematikus zenei válogatásunkat.
Spotify
Galéria

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/626,Hallgassanak+r%C3%A1nk%21+