Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A széles, korzózásra remekül alkalmas Városligeti fasor a századforduló elején vált elegáns, polgári negyeddé, a környéken zajló pezsgő kulturális élet mellett ezidőtájt pompás villák sora épült. Itt, a fasoron található a környék egyik legkorábban épült villája: Kőrössy Albert Kálmán építész 1900-ban magának tervezett nyaralója.

A Kőrössy-villa ma teljes pompájával várja az arra sétálókat. Bár a századfordulós épület a világháborúk, majd az 1950-es évek államosítási időszakát követően hányatott sorsúvá vált, a jelenlegi tulajdonos, elsősorban az értékmentést és az értékmegőrzést tartva szem előtt, az ingatlanon több szakaszban, teljes körű rekonstrukciót hajtott végre, legutoljára 2015-ben. Megújultak a háború alatt megsérült oromzati szobrok, a stukkók és a vakolat, a villa korhű helyreállításának köszönhetően, ma már mind a külső díszítmények, mind pedig a belső berendezés szinte eredeti formájában látható. Az épületet dekoratív park is szegélyezi, amely tovább emeli a napsütésben fehéren ragyogó épület vonzerejét.

A villa homlokzata gazdag növényi-figurális ornamentikájával bűvöli el szemlélőit, az íves ablakokkal – melyek Róth Miksa alkotásai – és dekorativitásával a szecesszió kiemelkedően szép példája. Egyedi ablakformái szintén különlegessé teszik a főhomlokzatot, az omega-ablak ebben az időben vált közkedveltté pávára emlékeztető formája miatt. Az épületet díszítő állatalakok és a maszkok is antik, valamint középkori szimbólumok, a gazdagság, termékenység és bőség jelképei.

Nem is kell a kerületben messzire mennünk, hogy felfedezhessük Kőrössy zsenijét, mert a közeli Munkácsy Mihály utcában található Kölcsey Ferenc Gimnázium és Sonnenberg-ház szintén az ő tervei alapján, szecessziós motívumokkal díszített épületek. Baldavári Eszter művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemléki Dokumentációs Központ munkatársa 2021-ben megjelent kötete épületről épületre fedi fel előttünk Kőrössy Albert Kálmán munkásságát. Az építőművész monográfusaként cizellált képet ad nekünk arról a Kőrössyről, aki Lechner Ödön és Hauszmann Alajos munkatársa is volt, vagy akinek dekoratív homlokzati rajzait látva az Építő Ipar tudósítója „díszítőérzékkel átszőtt tudásként" jellemezte művészetét. Kőrössy alkotásai elsősorban Budapesthez kötődnek, de Nyíregyházán és Pozsonyban is áll egy-egy általa tervezett pénzintézet, Temesváron pedig egy magyaros formanyelvű hídja.

Ezen a tavaszon több ízben is lehetőség lesz az Iparművészeti Múzeum sétatúráin ezt és más csodás épületet – kivételesen – belülről is megtekinteni. A városi séta során feltárulnak a Városliget környékén álló legendás villák történetei, a résztvevők bepillanthatnak a fényűző nagypolgári otthonok kulisszái mögé.
A szecessziós séta a Kőrössy-villánál kezdődik, majd a résztvevők a túra során megismerhetik az épületek tervezőit, tulajdonosaikat, azok különleges szokásait és életmódját, s rácsodálkozhatnak, hogy a kerületben egykor még teniszpálya, valamint istálló is helyet kapott.

Luxus és elegancia: Műgyűjtők és mágnások otthonai a századfordulón
Városi séta a Városliget környékén álló legendás villák és történeteik nyomán

Időpont: 2022. április 2. és 23., május 14. és 28.    10 óra
A programon csak előre váltott jeggyel lehet részt venni.
A sétát vezetik: Joó Julianna (művészettörténész) és Kapovits Réka (építészmérnök)
Találkozó: 10 órakor a Kőrössy-villa előtt (1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49.)
Jegyvásárlás itt.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/640,%E2%80%98A+d%C3%ADsz%C3%ADt%C5%91%C3%A9rz%C3%A9kkel+%C3%A1tsz%C5%91tt+tud%C3%A1s%E2%80%99?type=archive