Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Miben rejlik a múzeumok ereje, milyen hatással vannak a közösségekre? Ezzel a kérdéskörrel ünneplik 2022-ben világszerte a Múzeumok Nemzetközi Napját. A globális világjárványt remélhetőleg magunk mögött hagyva, a kihívásoktól megerősödve emlékezünk meg mi is e jeles napról.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) kezdeményezésére 1977 óta minden május 18-án megrendezik ezt a tematikus napot, amely a múzeumok kiemelkedő küldetésére és a társadalom fejlődésében betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az ICOM az idén három témakör megjelölésével szeretné feltárni a múzeumokban rejlő lehetőségeket, sarkallva ezáltal a közösségeikben is a pozitív változásokat, amelyek a fenntarthatóság, a digitalizáció és a tudásközvetítés.

„A múzeumok ereje” felhívásához kapcsolódik május 21-22-én a 26. Múzeumok Majálisa, amelyen az Iparművészeti is részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, kiállítási információkkal, valamint kiadványainkkal várjuk az érdeklődőket. Minden korosztály a szecessziós művészek nyomdokaiba léphet, mert nemcsak láthatja, hanem ki is tapinthatja tárgyaink növény- és állatvilágát. Elvisszük azon műtárgy-másolatainkat, amelyeken megjelenik a szecessziós műalkotások természet által ihletett motívumvilága. A vakok- és gyengénlátók számára készített mintáinkat most bárki kipróbálhatja, ezáltal is segítve az érzékenyítést. Alkotóműhelyünkben pedig a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított és újraértelmezett anyagok segítségével készülnek majd el a színesebbnél színesebb csipeszállatkáink, -madaraink.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/645,%C3%89ljenek+a+m%C3%BAzeumok%21?type=archive