Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Merüljünk el a tapintás birodalmában, az idei szecesszió világnapjának témája ugyanis az „anyag” – legyen az üveg, fa, fém, kő vagy bármi más. Megint fesztivált szervezünk az ünnepnek: június 6. és 10. között kóborolhatunk az art nouveau birodalmában. Szó lesz a híres Bugatti-bútorokról, amelyeket Magyarországon elsőként a Ráth-villában lehet megtekinteni, valamint a fémművességről és a fém fontosságáról, ironmanekről és vasladykről a szecesszióban. Ízelítőt adunk egy készülő kiállítás-sorozatból: a főigazgató-kurátor az Iparművészeti Múzeum jövőképéről és gyűjteményeiről mesél. Könyvművészeti alkotásokról és a Zsolnay gyár lüsztermázairól szintén bőséges, izgalmas információt kapunk az előadásokon. Továbbá készülünk városi- és épületsétával, jógafoglalkozással, a múzeumpedagógusok pedig képkeretkészítő workshoppal, arcfestéssel, illetve a régi szakmák mestereiről, munkáiról szóló programmal.

A fesztivál eseményei – a városi séta kivételével – ingyenesek, ezekre itt lehet regisztrálni.

Bugatti-bútorok Budapesten
2023. június 6., 17:00-18.30 óra
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Az előadásban a világhírű olasz bútortervező, Carlo Bugatti (1856–1940) munkásságát mutatjuk be. A téma aktualitását az adja, hogy a Ráth György-villában látható, A mi szecessziónk című kiállításon Magyarországon először lehet megnézni a művész által tervezett bútorokat. Carlo Bugatti rendkívül sokoldalú, az építészet, a képző- és az iparművészet számos műfajában alkotó, különleges művészegyéniség volt. Bútorművészetének jellegzetes eszköztárát hagyományos készítéstechnikák felfedezésével, újragondolásával és újrafogalmazásával alakította ki, és a felhasznált anyagokban is merész újítónak bizonyult. Minderről az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Bugatti-bútorok restaurálása során kaptunk több információt. Az előadáson megosztjuk tapasztalatainkat a szecessziós bútorművészet iránt érdeklődőkkel.
Németh György főrestaurátor, Iparművészeti Múzeum, Budapest

Ironmanek és Vasladyk a szecesszióban – Fémművesség Európában a 19–20. század fordulóján
2023. június 7. 17:00 - 19:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

A fém, amit az ókortól kezdődően a mindennapi eszközök és művészeti alkotások elkészítéséhez használtak, fontos szerepet játszott a 19. századi szakrális művészetben is. A templomok enteriőrje és használati tárgyai az épület külső megjelenésével harmonizálva, azzal egységet alkotva készültek. Később, a szecesszió idején ez az összművészeti törekvés a középületekre és a lakóházakra is jellemző volt. A vas építészetben való megjelenésével és megjelenítésével új lehetőségek nyíltak az iparművészetben is. Innentől kezdve a művészeti alkotások tervezői és kivitelezői is ismertté váltak: Joseph Paxton, Archibald Knox, Joseph Monier, René Lalique, hazánkban pedig Árkay Sándor, Beck Ö. Fülöp, Jungfer Gyula vagy Hochmann József. Az épületekben megjelenő kovácsoltvas részletek, például lépcsőkorlátok, csillárok mellett a szobrászatban és az ékszerművészetben is kiemelkedő szerepe volt az ötvösművészetnek, és gyakran fémrátétes elemekkel díszítették a falakat és a bútorokat. Ebből a korból számos női művész alkotásai is ránk maradtak: Sarah Bernhardt, Frances és Margaret McDonald, Alice Chanal és Clara Drisdoll művei.
Baldavári Eszter művészettörténész, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Budapest


Épületkerámia: funkcionalitás és dekorativitás az Iparművészeti Múzeum épületének tervezett felújítása kapcsán
2023. június 8. 18:00 - 19:30
Helyszín: Scruton Közösségi Tér, 1053 Budapest, Veres Pálné utca 12.

Az Iparművészeti Múzeum rendhagyó kiállítás-sorozatban mutatja be az emblematikus múzeumépület tervezett rekonstrukciójának elemeit. A sorozat koncepciójáról, és azon belül a felújítás kerámiaelemeket érintő kérdéseiről a múzeum főigazgatója beszél. A sorozat első tárlata 2023-ban nyílik meg.
Cselovszki Zoltán főigazgató, Iparművészeti Múzeum, Budapest


Szecessziós könyvművészeti alkotások az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében
2023. június 9., 17:00 - 19:00
helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Az Iparművészeti Múzeum – az országban egyedülálló módon – a megjelenésük esztétikai értékéért gyűjti a könyveket, emellett pedig iparművészet-történeti szakkönyvtárat is működtet. Múzeumunk sokszorosan beírta magát a hazai könyvtörténetbe, mindenekelőtt az 1882-es könyvkiállítás, a Magyar Bibliofil Társaság létrehozása és kiállításai, valamint a 20. század második felének kötéstörténeti gyűjteményfejlesztése, kutatómunkája és kiállításai révén. Az előadás a könyvművészeti emlékek között különösen jelentős csoportot alkotó szecessziós műtárgyakat, valamint azok gyűjtésének, kutatásának és bemutatásának történetét vázolja fel.
Prékopa Ágnes főmuzeológus, Iparművészeti Múzeum, Budapest


„A hajnal első pírja” – A Zsolnay gyár lüsztermázairól (tematikus tárlatvezetés)
2023. június 10., 10:00 - 11:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Vörös és arany ragyogású, irizáló felületű kerámiák nem csak a Zsolnay gyárban készültek, de a lüszter nálunk Zsolnay Vilmos nevével összeforrva vonult be a köztudatba. A hajnal csodálatos színeihez hasonlított, redukáló égetéssel készült mázak az új stílus, a szecesszió szolgálatába állítva világhírt szereztek a Zsolnay névnek. Milyen előképek alapján és hogyan fejlesztették ki az eosint, majd a historizmus szellemében felelevenített technika miként terjedt el a 20. század hajnalán? Erről szól a Ráth-villa szecessziós kiállításában – vetítéssel is illusztrált – tárlatvezetésünk.
Radványi Diána főmuzeológus, Iparművészeti Múzeum, Budapest

„Itt nyújt az élet örömet, bánatot, tövist és rózsákat”
2023. június 10.
10: 00 -11:00
11:00 -12:00
14:00 -15:00
16:00-17:00
Helyszín: Sonnenberg-ház, 1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 23.A Sonnenberg-ház múltja, jelene és jövője – a lakóközösség értékmentő összefogásának látványos eredményei címmel várják az érdeklődőket épületbejárásra a ház lakói és a Sonnenberg Házért Alapítvány.
Baldavári Eszter művészettörténész
Füri Judit üvegművész-restaurátor
Szinger Margit lakó, a Sonnenberg Házért Alapítvány kuratóriumi elnöke
 

Anyagok és elemek I „Négy elem” jóga
2023. június 10., 10:00–11:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Ezen a rendhagyó foglalkozáson a szecesszió világnapjának tematikájához kapcsolódva megidézzük a négy elemet, kapcsolódunk a földhöz, felmelegítjük a tüzet, áramlunk a vízzel, majd légzőgyakorlattal és relaxációval zárjuk az órát.
Gaál Melinda jógaoktató, Adnijóga

Keretezett szecesszió – Képkeretkészítő workshop
2023. június 10., 10:00–15:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Alkoss szecessziós kirakatot egy képkeretben! Minták, színek, különleges anyagok állnak rendelkezésre, csak képzelőerőre és némi kézügyességre van szükség, hogy egyedi, háromdimenziós kép születhessen. Készíts különböző újrahasznosított anyagokból szecessziós képkeretet!
Borsai Dóra, Joó Julianna és Péterfy Melinda múzeumpedagógusok, Iparművészeti Múzeum, Budapest
Niklai Gyöngyvér óvodapedagógus

Legyél te magad szecessziós műalkotás! (arcfestés)

2023. június 10., 10:00–15:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Egy gyönyörű pávatollas vagy fényesen ragyogó arany indamotívum: a szecesszió stílusában készített arc- és kézfestéssel várjuk a vállalkozó kedvűeket a szecesszió világnapján!
Radnóti Virág, henna és filmes sminkmester, VirágArt

Tapintható szecesszió – Az érintés művészete (múzeumpedagógiai foglalkozás)
2023. június 10., 11:00–13:00
Helyszín: Ráth György-villa, 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

Fedezd fel, hogy milyen anyagokat használnak a mesteremberek! Találd ki, hogy a régi szakmák mesterei mivel dolgoztak és milyen eszközöket használtak! Tapintsd meg a különböző anyagmintákat, és fejleszd a kombinációs készségedet! Vajon megtalálható-e egy műtárgy a motívum kitapintása után? Tedd próbára érzékeidet! A foglalkozás keretében eredeti műtárgyak plasztikus másolatát lehet kitapogatni, az érzékenyítés jegyében pedig ki lehet próbálni a vakok és gyengénlátók számára készített mintáinkat. Az anyagok nyomán elindulva mindenki megkeresheti kedvenc tárgyait a kiállításban.
Borsai Dóra, Joó Julianna és Péterfy Melinda múzeumpedagógusok, Iparművészeti Múzeum, Budapest
Niklai Gyöngyvér óvodapedagógus

 

Anyagok és formák – Szecesszió Terézvárosban (városi séta)
2023. június 10., 13:00–15:00
Találkozási pont:
1064 Budapest, Izabella utca 94.
Jegyvásárlás: itt
Az idei sétánkon Terézváros építészetén keresztül ismerkedhetünk meg a szecesszió anyaghasználatának sajátosságaival. A restaurált és a megújulásukat váró házakon más-más tulajdonságait mutatja a vas, az üveg, a gipsz vagy éppen a homokkő. Megcsodáljuk a budapesti szecesszió nyitányának tekintett Lindenbaum-házak mesélő homlokzatát, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos elegáns bérpalotáit, Kőrössy Albert Kálmán Sonnenberg-házát, és a mára elfeledett építészek bérházainak rejtett kincseit is.
Hutvágner Zsófia muzeológus, Iparművészeti Múzeum

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/719,%C3%89rinthet%C5%91+szecesszi%C3%B3