Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

„MI VÁLTOZZUNK, NE AZ ÉGHAJLAT!” – ezt a szlogent választotta Buliash Todaeva, orosz származású designer az általa tervezett táskák pántjára. Az alkotó az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című kiállítássorozatának hatodik résztvevője lesz, aki az intézmény felkérésére három tárgyat választott ki a gyűjteményből, hogy abból inspirálódva hozzon létre saját designt. A fenntartható designszemlélet híveként már a tárgyak tervezésének első szakaszában szem előtt tartja, hogy a megszülető alkotásnak minél kisebb ökológiai lábnyoma legyen.

A 2022 márciusára tervezett budapesti kiállítás megnyitóját a februárban kirobbant orosz–ukrán háború meghiúsította. A helyzet radikálisan megváltozott, a határokon átívelő, különféle kultúrákat összekötő projektet hirtelen fel kellett függeszteni. A kész kiállítási katalógus munkálatait a nyomdába küldés előtti napon állítottuk le. A januárban még sikerei teljében működő, kiemelt projekteken dolgozó oroszországi designer, Buliash Todaeva, 2022 áprilisában maga mögött hagyva addigi életét, jól menő designvállalkozását, elhagyta Oroszországot, hogy Franciaországban folytathassa azt a missziót, ami munkájában a legfontosabb: az etikus működés és a fenntartható design.
A kiállításhoz számos olyan program kapcsolódik, amely a recycling szemlélet erősítésére törekszik, emellett látogatóink személyesen is meghallgathatják a designer gondolatait angol nyelvű tárlatvezetése során.


Horváth Judit kurátor és Buliash Todaeva designer a Ráth-villában, A mi szecessziónk című kiállításban

A Körforgásban - In Circulation: Horváth Judit kurátori tárlatvezetése Buliash Todaeva designerrel
A Ráth-villa időszaki kiállítóterében a tárlat kurátora és az orosz származású, jelenleg Franciaországban élő designer tart közös tárlatvezetést.
A tárlatvezetés magyar nyelvű.
Program időpontja: október 5., csütörtök 11.00

Buliash Todaeva designer

Rendhagyó tárlatvezetés Buliash Todaevával és beszélgetés a körforgásos designról

A fenntartható designszemlélet híve Buliash Todaeva, aki társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, amelyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan alkotásokat hoz létre, amelyek a kisszériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, hanem társadalmi hatással is bírnak.
Program időpontja: október 7., szombat 16.00-18.00

Szilvássy István: Matrjoska és Miska, 1985

Rendhagyó tárlatvezetés Buliash Todaevával és Szilvássy Istvánnal
Franciaországból egy orosz, Kaliforniából egy magyar tervező a fenntartható designról – Buliash Todaeva és Szilvássy István angol nyelvű rendhagyó tárlatvezetése

Egy lakktáska, egy karosszék és egy asztal: az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött három magyar tárgy inspirálta az orosz származású designert, Buliash Todaevát egy saját, újrahasznosított anyagokból készült táskakollekció megalkotására. A karosszék és az asztal Szilvássy István 1985-ben készült, öt darabból álló Kentaur bútorcsaládjának része. E tárgyak a hidegháború Magyarországán keletkeztek, abban az időben, amikor a magyar ipar legnagyobb részben szovjet exportra dolgozott, ahogy az a gyár is, ahol a kiválasztott táska feltehetőleg készült. Szilvássy István a rendszerváltás óta az Egyesült Államokban él.
Program időpontja: október 8., vasárnap 16:00

Buliash Todaeva designer újrahasznosított anyagokból készült táskája

A Körforgásban - In Circulation: Buliash Todaeva című kiállítás október 5-től lesz látható Ráth György-villa időszaki kiállítóterében!

Jegyvásárlás hamarosan itt.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/731,F%C3%B3kuszban+a+fenntarthat%C3%B3s%C3%A1g