Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum és a Nagytétényi Kastély a zárvatartási időszakban különleges kihelyezett programokat hirdet budapesti iskolák és óvodák részére, amelyek könnyen beilleszthetőek a rajz és vizuális kultúra, a technika, vagy akár az erkölcstan óra menetébe is! A tematikus órák illeszkednek a 45 perces tanórákhoz, játékosak, interaktívak és alkotási folyamattal egészülnek ki. A foglalások ingyenesek. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.

Ráth György egykori villája hamarosan újra műtárgyakkal telik meg! Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának egykori otthonában a múzeum páratlan szecessziós gyűjteménye kerül bemutatásra. A lakóterek, a berendezési és használati tárgyak az utolsó egyetemes stílus korát, a száz évvel ezelőtti világot keltik életre.
 

Óvodásoknak, kisiskolásoknak (6-10 éves korig)

Nemcsak vízen, földön, levegőben!

Papírszínház: A nagy hullám című mese nyomán.
(Hangszeres játékkal kiegészítve.)
Egy japán művész, Hokusai képe nyomán született a mese, amely egy elvarázsolt fiúról szól. A mese hallgatása mellett a gyerekeknek meg kell figyelniük az állat- és a tájábrázolást. A szél és az óceán hangját hangszerekkel szólaltatjuk meg.

Illemtanóra múlt időben

Korabeli jelmezekbe öltözünk és eljátszunk, de nemcsak a gondolattal, hogy hogyan is éltek a gyerekek száz évvel ezelőtt, és mit jelentett akkoriban az illem, azaz jól viselkedni. Olyan tárgyakkal, viseletekkel, az étkezésnél használatos eszközökkel ismerkedünk meg, amit manapság már nem használunk.

Áttetsző világ- áttetsző virág

Szecessziós böngésző játékban a gyerekek kártyákkal fedezhetik fel, miként jelent meg a természet sokszínűsége a szecessziós bútorokon, viseleteken, ötvös-, üveg- és kerámiatárgyakon.
Műhelyfoglalkozás: Árnyszínház készítése szecessziós virágokkal, állatokkal.


Általános iskola felső tagozatos diákjainak (10-14 éves)

A Ráth villából jöttem, mesterségem címere: szobalány, inas, építész

A mesterségem címere sorozat különleges szerepjátékkal egészül ki, itt egy-egy szakmán keresztül egy korszakkal, egy régi világgal ismerkedünk meg mélyebben. Minden alkalom magában foglal viselettörténeti és lakberendezési ismereteket, illemtant és etikettet.
Műhelyfoglalkozás: Papírsablonok alapján szobákat tervezünk.


Óvodásoknak, kisiskolásoknak (6-12 éves korig) - A Nagytétényi Kastély foglalkozása XI. és XXII. kerületi iskolákban és óvodákban

Márkus tréfája

Ezen a különleges alkalmon egy mese keretében megismerkedünk Mátyás királlyal, Beatrix királynéval, reneszánsz udvarukkal és híres udvari bolondjukkal, Márkussal. Márkusról számos történet szól, ezek egyike szerint gyakran szórakoztatta a királyi udvart tréfáival, találós kérdéseivel, de még azzal is, hogy elcsente a király kedvenc tárgyait, és magának Mátyásnak kellett megkeresnie őket fényűző palotája rejtekszekrényeiben.

A kihelyezett foglalkozás során a képek, jelmezek és egyéb szemléltető eszközök segítségével ismerjük meg a főszereplőket, a reneszánsz különleges világát és a király kedvenc tárgyait, amelyek a történet folyamán sorra eltűnnek… Ám ha ügyesek vagyunk és túljárunk az okos bolond eszén, minden sorra előkerül majd! A sikeres munka jutalmául pedig reneszánsz mulatságon vehet részt az „udvarnép”.

A foglalkozás ingyenes, időtartama 45 perc.


Egyéb fontos információk

A felsorolt programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. A műhelyfoglalkozáshoz biztosítjuk az alapanyagokat is.

Kapcsolat:
Péterfy Melinda: e-mail küldés
Joó Julianna:  +36-70-902-10-64, e-mail küldés

Kapcsolat (Nagytétényi Kastély foglalkozása):
Borsai Dóra: +36-1-207-0005 / 102, +36-20-210-8751, e-mail küldés

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view?id=475