Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Mester és tanítványai – Lechner és a szecesszió nyomában a Ferencvárosban

Imagine Budapest
Június 9. szombat 10:00 és 16:00

A szecessziós építészet természetes szépsége észrevétlenül is az egyik legfontosabb és legszerethetőbb arcélét adja a fővárosnak.
A séta olyan házakba vezet el bennünket, amelyek finom részletei, ötletes, de mégsem öncélú megoldásai egyszerre adják az otthonosság, az elegancia és a sajátos, Lechner Ödöntől kapott magyaros hangulat érzését.
A Vágó-fivérek, Paulheim Ferenc, Márkus Géza és persze a mester, Lechner Ödön épületei belesimulnak a Ferencváros szövetébe. Vagy éppen hogy kiugranak onnan? A sétán kiderül…

Budapest gyöngyszemei

Imagine Budapest
Június 10. vasárnap 10:00

Az Andrássy út és környéke szinte mindenki számára ismerős. A kötelező látnivalók minden útikönyvben szerepelnek. Arról azonban csak kevés szó esik, hogy itt, az egykori Sugárút szomszédságában a főváros legszebb szecessziós épületei állnak. Harmonikus, időtálló formák, lenyűgöző iparművészeti remekek ezek, melyek Budapest értékes kincsei, s amelyért sok külföldi hazánkba utazik. Sétánkon elsősorban nem művészettörténeti oldalról szemléljük ezeket a helyszíneket. Arról beszélgetünk inkább, hogy vajon milyen volt a századfordulón Budapesten élni, vajon mit gondoltak az emberek, mit diktált az illem és mi volt kötelesség, hogyan változott az egészséghez, a tanuláshoz és még sok minden máshoz az emberek viszonya…
A mesés épületek ugyanis ezeket a történeteket őrzik, hiszen alaprajzuk, megjelenésük, formakincsük tükrözi az egykori közízlést, értékrendet és életmódot.
Bírjuk szóra együtt az épületeket!

Gems of Budapest – city walk in the spirit of Art Nouveau

Imagine Budapest
Június 10. vasárnap 12:00 EN
Everyone is familiar with the Andrássy Boulevard and its surroundings. Guidebooks provide a good deal of information on all the main sights. However, it is barely known that right next to the former Avenue (Sugárút), you'll find the most exquisite Art Nouveau buildings in the capital. These harmonic, timeless and sublime masterpieces are rare treasures. Quite a few travellers pay a visit to Hungary only to see them. Instead of listening to a scholarly art historian talk about these buildings, on our walking tour you will hear tales and stories about everyday life in Budapest around the turn of the century. You will learn about how people were thinking then, what were good manners like and how people's attitude was to health, education and to many other things that have changed since then. Reflecting former values and lifestyle, these fabulous buildings kept many stories to tell about people's life from a bygone period.

Új élet a Városmajornál – változatok a szecesszióra Buda lankáin

Imagine Budapest
Június 9. szombat 10:00,
Június 10. vasárnap 16:00

Az egykori klasszicista nyaralóvillákkal beépített budai lankákon a 19. század végén felgyorsultak az események.
Az egyre duzzadó fővárosi lakosság új élettereket kívánt magának, s a tehetősebb polgárok a város nyüzsgésétől kissé távolabb képzelték el hétköznapjaikat.
Kézenfekvő helyszín volt az építkezésre a festői szépségű, ugyanakkor Buda központjától pár lépésnyi távolságra eső Városmajor és vidéke, mely hamarosan a budai társadalmi elit egyik központja lett. Orvosok, ügyvédek, országgyűlési képviselők, a tudomány és a kultúra nagyjai költöztek ide – bérházakba vagy villákba, ki-ki pénztárcája szerint…. Beköltözésük infrastrukturális fejlesztéseket is követelt: hamarosan lett játszótér, iskola és templom is.
Ezeket fedezzük fel együtt a zöldellő Városmajor határán – tartsanak velünk!

A tegnap virágai

Hosszúlépés
Június 9. szombat 16.00,
Június 10. vasárnap 10:00 és 16:00

A XXI. század szemüvegén keresztül nézve nehéz elképzelni, hogy a szecesszió a maga korában sokszor botrányosan modernnek hatott. Az akkor divatos eklektika és historizmus múltba forduló merevségével ellentétben, az új „összművészeti” mozgalom játékosan ötvözte az eltérő eredetű elemeket, tükrözve az irányzathoz kapcsolódó művészek és mecénások életérzését. Megjelenésekor Ferenc József nyíltan gyűlölte az „új stílust” melyet születésekor túlságosan lázadónak, túlfűtöttnek és túldíszítettnek talált. Belvárosi sétánkon a szecesszió gyöngyszemeit fedezzük fel és megismerkedünk a századforduló népszerű stílusával.

Építészet és iparművészet a pesti Csikágóban

Június 9. szombat 10:00,
Június 10. vasárnap 10:00
Sétavezető: Hutvágner Zsófia, Iparművészeti Múzeum
Járja be velünk a pesti Csikágót! A Külső-Erzsébetváros e sajátságos egységének történetén keresztül megismerhetjük a környék jellegzetes épülettípusait és a századfordulós építészet különböző stílusirányait. A mások közt Kőrössy Albert Kálmán, Fodor Gyula, vagy ifj. Nagy István tervezte épületeken megfigyelhetjük, hogyan élt tovább a bérházak világában a lechneri formanyelv, és hogy honnan kerestek inspirációt az építészek a magyaros szecesszió lecsengése után. Szót ejtünk arról, hogy kik voltak az itt élő építtetők, építészek, iparosok, vasművesek, bútorgyárosok, hol működött például Polgár Alajos bútorgyára, Győry és Gerő, vagy éppen Páder Nándor műlakatosok műhelye. A séta közben virtuálisan felidézzük az Iparművészeti Múzeum hozzájuk kötődő műtárgyait is.

Lechner, Lajta és barátaik - Gyalogszerrel a magyaros szecesszió nyomában Budapesten

KÉK városi séták
Június 9. szombat 10:00, 16:00 EN,
Június 10. vasárnap 10:00

Sétavezetők: Klaniczay János, építész (KÉK) Köves Bálint, építész (KÉK)
Séta Zuglóban a magyar szecessziós építészet legnagyobbjainak nyomában: Lechner Ödön, Lajta Béla és más hazai mesterek ismert és kevéssé ismert munkái. Hol lakott a Millenniumi emlékmű szobrásza? Melyik főispán volt a vakok mecénása?

Lechner, Lajta and friends – in the footsteps of Hungarian Art Nouveau in Budapest

KÉK Urban Walks
9 June 16.00

Walking tour in Zugló, in the footsteps of Hungarian Art Nouveau’s best: we’ll visit the well known and the lesser known works of Ödön Lechner, Béla Lajta, and other local masters. Where did the Millennial memorial’s sculptor live? Which high-ranking official was the patron of the blind? During our Secession tour we’ll discover the answers and more!

Szecesszió a kertvárosban - a Wekerle-telep művészeti értékei

Június 10. vasárnap 15:00 és 17:00
Sétavezetők: Galamb Zsuzsanna és Győr Attila művészettörténészek

A Wekerle-telep nemzetközi összehasonlításban az egyik legnagyobb méretű és várostervezésileg legjobban sikerült példája a központilag tervezett és felépített kertvárosoknak. A karakteres megoldásokban bővelkedő városrész a várostervező, illetve az egyes lakó- és középületek típusterveit készítő építészek közötti mintaszerű együttműködés eredménye. A séta során megismerjük a telep történetét, városrendezési sajátosságait és rejtett művészeti értékeit is.


Együttműködő parnterek:

    

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view?id=478