Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

Az Iparművészeti Múzeum és a Mensor3D Kft. közötti együttműködés keretében a háromdimenziós precíziós felmérésekre szakosodott vállalkozás a múzeum több kerámiatárgyának 3D lézerszkennelését végezte el a közelmúltban.

Az objektumok felületének lézeres letapogatásán alapuló 3D szkennelés – s ezzel szoros összefüggésben a 3D nyomtatás – jelenleg világszerte az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. Az elmúlt évek technológiai innovációinak eredményeként 3D lézerszkennelést ma már számos területen használják milliméter pontos felmérések és elemzések céljából az autógyártástól a gyógyászaton át az építőiparig.

Az üzleti szektor mellett a nonprofit szféra számos szegmensében is egyre nagyobb teret hódít az új technológia, így például a műemlékvédelem vagy a régészet, legújabban pedig a muzeológia területén. A háromdimenziós tárgyakról készült nagy felbontású és nagy pontosságú digitális modellek ugyanis nemcsak az objektumok geometriai elemzésre alkalmasak, hanem a műtárgyak új típusú bemutatását is lehetővé teszik: a valósághű, fotorealisztikus textúrával ellátott térháló-modellek révén például a többnézetű iparművészeti tárgyak immár körbeforgatható 3D modellként is bemutathatóak.

Mindez alapvető változást jelent a műtárgy-fotózás és a műtárgy-reprodukciók hosszú fejlődéstörténetében: a múzeumi kiadványokban kezdetben (a 19. század végéig) litográfiákon, később pedig fekete-fehér fotókon reprodukálták a műtárgyakat; a felvételekhez előbb üvegnegatívokat, majd fekete-fehér rollfilmet használtak. A múzeumi publikációkban az 1960-as évektől terjedtek el szélesebb körben a színes reprodukciók, amelyek előbb színes diapozitívra készültek, majd a 2000-es évektől felváltotta ezt a digitális fényképezés.

A 3D szkennellés megjelenése minden bizonnyal egy újabb technológiai paradigmaváltást jelent majd a műtárgyfotózásban, főként azért, mert az új technológia az eddigi kétdimenziós műtárgy-reprodukciókkal szemben a valóság leképezésének új minőségét nyújtja: a körbeforgatható 3D modellek a műtárgyak rendkívül élményszerű befogadásának lehetőségét nyújtják a virtuális valóság, pontosabban a kiterjesztett valóság (augmented reality) világában. Az új technológia minden bizonnyal nemcsak a múzeumi műtárgyak, hanem a kulturális örökség egyéb objektumainak digitális reprezentációját is meghatározza majd a jövőben.

***

A 3D modelleket tartalmazó pdf fájlok (14, ill. 34 Mb) az alábbi képekre kattintva tölthetők le:

           

A 3D pdf fájlok megtekintéséhez az Internet Explorer 10.0 változata ajánlott.

A pdf fájlok (a letöltést követően) az Adobe Reader segítségével is megtekinthetők.

Hasznos linkek:

http://mensor3d.eu/
http://www.digitalmeetsculture.net/tag/3d-scanning/
http://www.cultlab3d.eu/news/news.html
http://szime3dar.com/

Műtárgyak 3D szkennelése a göteborgi Röhsska Museumban:
http://www.youtube.com/watch?v=zdGtC7czyjs&list=UUWgg3ba61Vy9m6rlpc4RIbg&feature=player_embedded

 


Title of page when printing:
https://www.imm.hu/en/news/view/130,Ker%C3%A1miat%C3%A1rgyak+3D+szkennel%C3%A9se+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban