Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

2020. november 14-én immár 16. alkalommal rendezik meg a francia Kulturális Minisztérium kezdeményezésre az Európai Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amelyhez idén az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája egészestés programokkal csatlakozik.
 

Programok a Ráth György-villában

Szépasszonyok a századfordulón – a két Zichy delnő
2020. november 14., szombat, 18:00-19:30

Két testvér – két gyönyörű nő: gr. Zichy Eleonóra és gr. Zichy Klára. Eleonórát Rippl-Rónai portréja is ismertté tette. Klára pár megmaradt ruhája egy rendkívüli dáma ízlését dicséri.

Gr. Zichy Eleonóra, id. gr. Andrássy Gyula miniszterelnök menye, először annak Tivadar nevű fiához, majd ifj. Gyulához ment feleségül. Tivadar részére tervezte Rippl-Rónai József az Andrássy-ebédlőt, az első magyar szecessziós enteriőrt. Az itt elhelyezett kárpit, amely A vörösruhás nő címet viseli, Eleonóra vonásait idézi.

Eleonóra és legifjabb húga, Klára, a századforduló kiemelkedő szépségei, akik bálokon, rendezvényeken a társasági élet központjai voltak, de jótékonykodással is foglalkoztak.

A hajdani bálkirálynő, Klára – férjezett gr. Hadik-Barkóczy Endréné – ruháit a korabeli sajtó gyakran ismertette. Különleges, extravagáns darabjai is voltak. A mi szecessziónk c. kiállítás ezek közül egy Bécsben készült, hímzett kimonót mutat be.

Eleonóra és Klára életében egyszerre volt jelen fény és árnyék. Életük végére nagy vagyonuk elenyészett, őket sem kímélték a történelmi viharok és a magánéleti szenvedések. Kifosztva, magukra hagyatva hunytak el.

Előadó: Dr. Horváth Hilda főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum Adattár
A program nyelve: magyar
 

„Egy amerikai Párizsban” - Loïe Fuller táncosnő (1862–1928)
2020. november 14., szombat, 19:30-21:00

Marie-Louise – művésznevén Loïe – Fuller az amerikai Közép-Nyugatról indult, és látványos showelemekkel kiegészített táncprodukciójával vidéki varieték fellépőjéből Párizs nemzetközi hírességévé vált.

Marie-Louise Fuller (1862–1928) az Amerikai Egyesült Államokban, Fullersburgban született. Gyermekkorától hozzászokott a színpadhoz, hiszen különböző revükben, varietékben lépett föl. Elmúlt harmincéves, amikor eljutott a párizsi Folies Bergère színpadára. Tehetségével, újszerű mozgásművészetével, egyedi előadásmódjával azonnal meghódította a századforduló Párizsának közönségét. Mai szemmel is látványos showelőadásait az új találmány, a mozgókép is megörökítette. Nemcsak előadóművészként volt tehetséges: műsorainak koreográfiái mellett jelmezeit és modern elektromos fénytechnikáját is ő tervezte.

Produkciójával a művészvilágot is meghódította. Alakját számos képző-és iparművészeti alkotás, fotósorozat örökíti meg. Az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájának kiállításán két műtárgy is felidézi alakját. Elsöprő erejű párizsi sikerei mellett Európa és a nagyvilág számos városában – köztük Budapesten is – turnézott.

Forradalmian új, a mai, modern tánc felé utat nyitó, a szabad improvizáción alapuló mozgásművészetét, melynek számos epigonja lett, az 1900. évi világkiállítás látogatói az ott felállított, önálló táncszínházában is megcsodálhatták.

Előadó: Dr. Pandur Ildikó főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjtemény
A program nyelve: magyar
 

A programok az Európai Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül valósulnak meg.


A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvények látogatói elfogadják, hogy a rendezvény ideje alatt róluk kép- és/vagy hanganyagok készülhetnek promóciós és projektadminisztrációs célból. A rendezvények látogatói tudomásul veszik és elfogadják, hogy a rendezvényen történő részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy a kép- és hangfelvétellel és a rendezvényen történt részvétellel nyert személyes adatokat a Adatkezelési tájékoztatóban megjelölt célból és feltételekkel az Iparművészeti Múzeum kezelje. A rendezvények látogatói tudomásul veszik, hogy a kép- és hangfelvétel készítése miatt az Iparművészeti Múzeummal szemben kártérítési igény nem nyújtható be.

 

 

 


Title of page when printing:
https://www.imm.hu/en/programs/view/558,European+Night+of+Museums+2020+%E2%80%93+CANCELED%21?type=archive