Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Péreli Zsuzsa textilművész 2007. július 8-án töltötte be 60. életévét, ebből az alkalomból az Iparművészeti Múzeum kezdeményezte egy minden korábbinál teljesebb életmű-kiállítás megrendezését.

A kiállításon - részben az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményében őrzött, részben más hazai, köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött - régebbi munkák mellett egy külön erre az alkalomra elkészülő új alkotás is szerepel. Az ismert textil- és grafikai műveken -mint például a János Vitéz illusztrációk- kívül a művésznő első ízben mutatja be korai olajpasztell képeit és néhány jelmeztervét. A kiállított műtárgylistában több, mint 70 kárpit, valamint rajzok, kollázsok, akvarellek szerepelnek.

A kiállítás szakaszai

I. Korai művek
Péreli Zsuzsa négyéves korától festőművésznek készült, számos tanulmányrajzot és festményt készített. Pasztellképein többnyire rajziskolai modellek, családtagok, barátok láthatóak. 1968-ban ismerkedett meg Tarján Hédivel, aki megtanította szőni. Péreli azóta fonalakkal fest, vázlat nélkül, szövés közben, a szövőszéken alakítja a műveket.

II. Régi fényképek, régi tárgyak által inspirált művek
"Az Ecserin születtem" - nyilatkozott a művész egy interjúban -, persze szellemi, képletes szülőhelyéről beszélt." Műveiben Péreli gyakran használ fel régi tárgyakat, korai műveiben nagyon fontos a régi fényképek hatása. Régi fotók ihlette művei között portrék, színész-portrék, régi tárgyak, régi épületek ábrázolásai is megtalálhatóak.

III. Gondolat-játék
A kritikus gondolatokra épülő alkotásokon hangsúlyos még az emberábrázolás, az emberi viszonyok megfigyelése, az azokról alkotott kép, ám a konkrét fotóelőkép már szinte teljesen hiányzik. Kritikus hozzáállás jellemzi az emberi párkapcsolatot középpontba állító sorozat emblematikus tartalmat is hordozó korcsolyázó párját, a katonaság motívuma által inspirált műveket és a természettel kapcsolatos alkotásokat is.

IV. Személyes mitológia
A gyapjúval kevert ezüstszálakból szőtt, az applikációktól, a csomós, esetleg domború szövéstől vagy gyöngyös hímzéstől plasztikussá vált kárpitok arra emlékeztetnek, hogy a mindennapok szentségének átélése vezet a lélek valódi természetének megélésére.

V. Metafizikus művek
Az 1990-es évek elejétől a korábban a kárpitok képterében leghangsúlyosabb, a nézőt figyelő - vagy többnyire vele szembe forduló - alakok helyett kisebb, távolodó, háttal álló figurák jelentek meg, a művek a transzcendenshez közelítenek.

VI. János vitéz-illusztrációk
Péreli Zsuzsa 2006-ban kapott felkérést a Magvető Kiadótól Petőfi Sándor János vitéz című művének illusztrálására, amely 2007-ben jelent meg. A kötethez 17 darab, nagyjából egyforma méretű akvarell készült.

A kiállításhoz a KOGART kiadásában magyar és angol nyelven is megjelent katalógus készült, amely az itt bemutatott műveket tartalmazza. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/171,%22%C3%89let-k%C3%A9p+reg%C3%A9ny%22+-+P%C3%A9reli+Zsuzsa+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1sa?type=archive