Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A kiállítás az immáron Szépművészeti Múzeum alá tartozó Hopp Ferenc Múzeumban tekinthető meg 2014. augusztus 31-ig.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban Hagyomány és átváltozás címmel nyíló kiállítás Gaál József képzőművész alkotásait segítségül híva értelmezi újra az indonéz-szigetvilág egyik legismertebb művészeti ágát, a wayangot. Gaál József alkotásaival együtt kerülnek kiállításra az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjteményéből Zboray Ernőnek az 1920-as években Nyugat-Jáván gyűjtött wayang bábjai is, melyeket először 1931-ben láthatott a közönség a Hopp Múzeumban. Most mintegy száz műtárgy kerül bemutatásra, zömében a Zboray Ernő gyűjteményében fennmaradt wayang bábok – valamint Gaál József kortárs wayang inspirációi: büsztök, maszkok és „bábok”.
A kiállítás alapvetően két nagyobb tematikus egységet jár körül: a jávai kultúrkör wayang hagyományát, amelyet a jellegzetesen nyugat-jávai változatot képviselő darabok közvetítenek, valamint Gaál József azon alkotásait, amelyeket épp ezek a bábok inspiráltak. A jávai wayang hagyománya archaikus, szigorú szabályok által kötött, ugyanakkor rendkívül rugalmas műfaj, amely ma rendszerint az iszlám értékeit is közvetíti. Folyamatos kölcsönhatásban áll a külvilággal, nyitott az újdonságok felé, s talán ennek köszönhető, hogy mind a mai napig élő és népszerű hagyomány Indonéziában. Gaál József művészetének formavilága, archaikus szimbolizmusa jól rokonítható a wayang világával. A kortárs szemszögből való megközelítés, alkotói reflexió aktualizálja és kitágítja egy hagyományos és távoli kultúra örökségét, jelentéskörét. A különbségek és hasonlóságok által új kontextusok és párbeszédek alakulhatnak ki, és a kiállítás célja egyben az is, hogy a kortárs magyar értelmezés révén, újabb nézőpontokat kínáljon az indonéz-szigetvilág művészetének megismeréséhez.
A hagyományt tehát Zboray Ernő nyugat-jávai gyűjtéséből származó fából faragott, színesre festett wayang bábok közvetítik a kiállításban, Gaál József műveiben pedig a kortárs művészet eszközei révén fogalmazódik újra, változik át a jávai művészet formavilága. Műciklusainak középpontjában – épp úgy, ahogyan a wayang játékok történeteinek és maguknak az előadásoknak is hagyományos jávai értelmezésben – az emberi létezés konfliktusának kibontása áll. Ennélfogva a kiállítás új és izgalmas értelmezési rétegeket tár fel egy távoli kultúra vizuális művészetének megismeréséhez.

Cím és kapcsolat:

1062 Budapest, Andrássy út 103. Térkép
Telefon: +36 1 322 8476
Email: e-mail küldés

Belépőjegy
Teljes árú/felnőtt: 1 000 Ft
Ifjúsági jegy (6-26 éves kor között), nyugdíjas jegy (70 éves korig): 500 Ft
Családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2300 Ft

Tárlatvezetés
magyar nyelvű tárlatvezetés 20 főig: 5 000 Ft/csoport
idegen nyelvű tárlatvezetés 20 főig: 6 000 Ft/csoport

Múzeumpedagógia
Múzeumi óra/feladatlapos foglalkozás: 800 Ft/fő
Kézműves foglalkozás: 1300 Ft/fő
Kapcsolat: Hársvölgyi Virág - e-mail küldés,

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/269,Tradition+and+Metamorphosis+-+Javanese+wayang+puppets+and+the+contemporary+artworks+of+J%C3%B3zsef+Ga%C3%A1l?type=archive&style=accessible