Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Mercedes-Benz új design-filozófiájába nyerhet betekintést a látogató az Iparművészeti Múzeum Design Héten nyíló kiállításán. Ritkán látható koncepcióautókat, még fejlesztés alatt álló autókat, valamint az új szupersportkocsit, az SLS AMG-ét és ezek fejlesztési folyamatait ismerhetik meg a design és a technológia szerelmesei. Ezek a valódi autóipari műalkotások egyszerre sugallnak szépséget és érzékiséget, modernitást és avantgarde stílust. A technikai szempontok és az esztétikai elvárások kölcsönösen inspirálják egymást. A modern technológia szerves része a designnak, mely a márka identitását alapvetően meghatározza.

The best or nothing!
The best or nothing! – ez a szlogen jelzi a Mercedes-Benz márka igényét a vezető szerepre, amely a járműdesignban is megnyilvánul. A márka vezető designerének, Prof. Gorden Wagenernek és elkötelezett csapatának célja, hogy valamennyi Mercedes-Benz járművön érezhető legyen a márka mítosza, és a kiállításon kiderül, hogy az állandóan változó világban miként valósítják meg becsvágyó álmaikat.
Ennek érdekében a Mercedes-Benz tervezői szabad bepillantást engednek a látogatónak a kulisszák mögé, megmutatva, hogyan formálódik a márka autóinak designja az első skicctől az elkészült modellig. A néző megcsodálhatja és megértheti az autentikus designt, megismerheti, hogy mely elemektől válik összetéveszthetetlenné a Mercedes-Benz, ugyanakkor egy pillantást vethet a jövőbe is.

Páratlan hagyomány, megújuló formák
A Mercedes-Benz hagyományait követve a designer csapat folyamatosan törekszik az újításokra is. „A természethez igazodunk“, mondja erről Gorden Wagener. „Az élek és a vonalak harmonikusan nőnek ki a karosszériából, a formák homorú és domború felületeken hullámzanak. Ez rafinált fény-árnyék játékot kelt, minden mozogni látszik, mint egy szélfútta réten.“ Az új design-irányzat további markáns jellemzője az úgynevezett “dropping line“, az autó karaktervonala, amely , – a korábbitól eltérően – elölről hátrafelé lejt,szuverén lazaságot, ugyanakkor erőt jelképezve.

A Mercedes-Benz modern formanyelvének fejlődését a kiállításon szereplő koncepcióautók, kísérleti járművek, a Bionic Car és a BlueZERO vázolják fel. A Skulptur ugyanezen formanyelv művészi megvalósulása, de az F800 Style kísérleti autó és a Concept Shooting Break is érzelemmel ötvözi a funkcionalitást. A holnap design-ikonjaként pedig az új CLS mutatja fel a jövő érzéki formavilágát.

A kiállítás további érdekessége, hogy a Prof. h.c. Gorden Wagener által vezetett, s az idén 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel 2009-ben és 2010-ben közösen folytatott design-projekt – az „Hommage á Mercedes-Benz” – eredményeként létrejött pályamunkák mellett a győztes hallgató életnagyságú autómodellje is látható lesz.
 

Az alkotás művészete: dűnéből, hullámból, kavicsokból
Az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógusai segítenek felfedezni a kiállítást, és megtalálni a választ többek között arra, hogyan inspirálták a természeti formák a Mercedes-Benz új designfilozófiáját.
Interaktív, csoportos tárlatvezetéseinkre minden korosztályt szeretettel várunk! További információ!

A kiállításhoz tárlatvezetés is kérhető!

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/40,Mercedes-Benz+Design+-+Az+alkot%C3%A1s+m%C5%B1v%C3%A9szete?type=archive