Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az idei tárlat központi gondolata a fény, a világítás-megvilágítás-vetítés hármassága. Ez a téma szinte minden műfajban megjelenik, ott van a textilnél, a kerámiánál, tűzzománcnál és több kompozíciós-, és anyagkísérletnél is. A művészek világító testeket, lámpákat fejlesztenek, árnyjátékkal működő mintavetőt mutatnak be, ezzel újraértelmezve a mozgás és a torzulás fogalmait, de az átláthatóság-átlátszóság legkülönbözőbb módjait is megjelenítik. A fénnyel kapcsolatos alkotások a kiállítás többi tárgyát is párbeszédre hívják, így azoknak is természetévé válik a megvilágítás, ez lesz anyagaik és a bennük rejlő gondolatok bemutatásának kulcsa, ami meghatározza a 2010-es kiállítás atmoszféráját. A sokféleségben megjelenik a harmónia, azok az áramlatok, amelyek jelenünket egységes korszellemé formálják.

A kiállítás fényei megmutatják a szakmai határok kiszélesítésének lehetőségét, a kis és nagy lépések jelentőségét az alkotás folyamatában: A szövet lehet kivágott, térben hajtogatott papír, de akár műanyag is. A porcelán és kerámia áttetszően világító, könnyű, lebegő, emberméretű építészeti elemmé válik. Az üvegek tartalma nem víz, vagy bor, hanem a fény által kirajzolódó történetek. A tűzzománc megszokott csillogásán túl tartalmában és installálásával is a világító művekhez kapcsolódik, de a 3D modellezésben és a tervező grafikai munkák bemutatásában a digitális világ programozott fényei is megjelennek.

A kiállításon megjelennek egyedi plasztikák, szériában gyártott használati tárgyak, ipari formatervek, ékszerek, de ez a sokszínű anyag mégis egységesen mutatja a magyar iparművészet és design körképét.

A tárlat a 2010. december 4-5-én megrendezett Karácsonyi Kreatimm – Design elvitelre! kortárs művészeti vásárhoz is kapcsolódik, hiszen a kiállító művészek közül négyen (Néma Júlia, Gyimóthy György, Stomfai Krisztina, Katona Katalin) a vásáron is bemutatkoznak munkáikkal!

Kiállító művészek:
Ambrus Éva
Balogh Edit
Baráth Ferenc
Geszler Mária
Gyimóthy György
Hévizi Éva
Hőgye Katalin
Katona Katalin
Kiss Aba Regő
Kovács Julianna
Latin Anna
Márton László Attila
Mascher Róbert
Néma Júlia
Oláh Tamás
Orient Enikő
Pápai Lívia
Pattantyús Gergely
Pauli Anna
Ruttka Andrea
Stomfai Krisztina
Szávoszt Katalin
Szűcs Zsuzsanna
Tóth Yoka Zsolt
Vigh Krisztina

A kiállítás kurátora: Szabó Eszter Ágnes
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/45,Megval%C3%B3sult+m%C5%B1vek+2010.?type=archive