Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A leggazdagabb magyar főúri kincsgyűjtemény, az Esterházy-kincstár több mint 300 magyar, nyugat-európai és keleti remekművet foglal magába. A kincstár részét képezik a pompás textíliák, férfi és női főúri viseletek, lakástextíliák, kárpitok, terítők, paplanok, ágytakarók, valamint európai és török dísz-lófelszerelések, dísznyergek, ló- és nyeregtakarók, tegezek. Ezen belül ritkaság a 16–17. századi magyar viseletet reprezentáló, 21 darabos öltözék-együttes, amelyhez fogható kosztümsorozat Közép-Európában ezen kívül nem maradt fenn. Páratlan anyagi értékén túl, mint teljes főúri gyűjtemény is egyedülálló a magyar művelődéstörténetben.

Az Iparművészeti Múzeum most arra vállalkozik, hogy első alkalommal teljes egészében a nagyközönség elé tárja ezt a rendkívül jelentős textilgyűjteményt. A múzeumlátogató megismerkedhet a korszak itáliai, francia és török szövőművészetének, a magyar és külföldi fém-, bőr-, varró- és hímzőművesség, továbbá a paszományos- és csipkekészítő műhelyek remekeivel, bepillantást nyerhet a magyar főúri családok, az Esterházy, a Thurzó, a Thököly, a Bethlen, a Kéry, a Lorántffy és az Oláh családok életmódjába, szokásaiba, háztartásába és ruhatárába. Általuk a magyar történelem egy olyan korszaka válik érthetőbbé, amelyben a történelem drámai eseményei ellenére a társadalomban erős maradt a civilizált megjelenés és az esztétikus környezet, a kultúra iránti igény.

A budavári Esterházy-palota 1945-ös bombázása, majd a romjai alatt töltött négy esztendő a textíliákban igen súlyos károkat okozott. A drága selyemszövetek, bársonyok színüket vesztették, az arany- és ezüsthímzések megszürkültek, az igazgyöngyök, korallszemek megfakultak. Megmentésükre, konzerválásukra az Iparművészeti Múzeum az 1960-as évek óta nagy hangsúlyt fektet. A kiállítás egyik érdekességének ígérkezik, hogy egyszerre kerülnek majd a közönség elé a régen és újonnan restaurált, valamint a restaurálás alatt lévő darabok. Az Esterházy-kincstár textilgyűjteménye mellett ötvösmunkák, valamint a családtagokat ábrázoló festmények és metszetek teszik teljessé a kiállítás nyújtotta élményt.

Az Iparművészeti Múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan jelenteti meg az Esterházy-kincstár textilanyagát feldolgozó szakkatalógusát, amely több évtizedes tudományos kutatás eredményeit tárja a szakmai közönség és az érdeklődő látogatók elé.

Kurátorok: Pásztor Emese, Tompos Lilla 

Letölthető tablószövegek és tárgyfeliratok!

 

A kiállítás támogatói:

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/52,F%C5%91%C3%BAri+%C3%B6lt%C3%B6zetek+az+Esterh%C3%A1zy-kincst%C3%A1rb%C3%B3l?type=archive