Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára a Ráth-villában. A sorozat keretében kortárs dizájnerek mutatkoznak be. A múzeumi gyűjtemény inspirációja nyomán született dizájn maga is a gyűjteménybe kerül.

Artista Stúdió

A sorozat első kiállítója 2018. szeptember 14. és december 12. között az Artista Stúdió volt. Az Artistát 1993-ban hat tervező hozta létre, ma hárman alkotják a csapatot: Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin. A tervezők a MOME-n szereztek diplomát, de tanultak a milánói és a brightoni egyetem divat szakán is. A budapesti mellett 2006-ban nyitották meg a bécsi múzeumi negyedben dizájnüzletüket. A tervezők célja sajátos, egyedi imázs, hangulat kialakítása és annak folyamatos frissítése. Számos önálló divatbemutató van már mögöttük, és 1996 óta rendszeres meghívást kapnak a nemzetközi divateseményekre is. Az Artistát röviden így jellemezhetjük: egyediség, egyéniség, kreativitás és időtállóság. Kollekcióikra jellemző a távol-keleti formavilág és a klasszikus európai szabásvonalak összefonódása és újraértelmezése. Tervezői bátran használják a különös anyag-, minta- és színtársításokat. Az Artista ruhák és táskák kortalanok, egyedi hangulatot, nőiességet és finom extravaganciát kölcsönöznek viselőjüknek a mindennapokba.

A kiállításról további részletek ide kattintva olvashatók.A kiállításhoz beszélgetések, tárlatvezetések kapcsolódtak. A 2018 novemberi Nőtípusok a divat és a parfüm világában című programunk meghívott előadója Zólyomi Zsolt, Magyarország egyetlen parfümőre volt, akivel arra kerestük a választ, hogy egy-egy illatban hogyan jelenik meg a karakter. Lehet-e egy öltözékhez parfümöt választani? Létezik-e olyan parfüm, ami kísérni tudja a mai nőt rengeteg szerepében, melyet egy nap reggeltől estig be kell töltenie?


Maria Jeglińska

A sorozat második kiállítója 2019. március 22. és június 9. között Maria Jeglińska lengyel dizájner, aki egy 1969-ben Mikó Sándor által tervezett karosszéket választott inspirációs forrásként. A szék a budapesti Te+Én Eszpresszó berendezési darabja volt.

Maria Jeglińska 1983-ban született Fontainebleau-ban. 2010-ben megalapította Design & Research nevű irodáját Londonban. 2007-ben diplomázott az ECAL ipari formatervezés szakán. Az IKEA Foundation ösztöndíjának köszönhetően a párizsi Galerie kreo-nak, Konstantin Grcic-nek (München) és Alexander Taylornak (London) dolgozhatott.

Számos megrendelésnek tesz eleget az ipari formatervezéstől a kiállítás dizájnon át a kutatás alapú projektekig. Meggyőződése, hogy napjainkban a kutatómunka újfajta lehetőségeket és megoldásokat generálhat. Munkái rendszeresen szerepelnek külföldi helyszíneken, mint például Villa Noailles, Aram Gallery, Barbican Art Gallery, Centre Pompidou Metz, Triennale di Milano.

A kiállításról további részletek ide kattintva olvashatók.


 

Fazekas Valéria

A sorozat harmadik meghívottja 2019. szeptember 27. és 2020. január 5. között Fazekas Valéria kalap dizájner, aki két díszedényt választott ki a gyűjteményből, melyek több tucat kalap elkészítésére inspirálták.

1987-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol Szilvitzky Margit volt a mestere. A dizájn és képzőművészet határán mozgó kalapjaira egyaránt jellemző a viselésükből adódó folyamatos változtathatóság, az anyag és forma játékossága, valamint a térbeli dimenziók közötti léptékváltás egyensúlya. Alkotásai az organikus, légiesen alakítható, univerzális formáktól a plasztikusabb, szoborszerű, képzőművészeti objektekig terjednek. A kalapok különlegessége, hogy viselőjük személyiségét is képesek megváltoztatni aszerint, hogy miként rögzítik őket a testen.
Fazekas Valéria kalapjai rendszeresen szerepelnek nemzetközi és hazai kiállításokon.

A kiállításról további részletek ide kattintva olvashatók.

Kiadványok

A sorozat kiadványai a Ráth György-villában vásárolhatók meg.

Collec_Think Tank konferenciasorozat

Az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Gyűjtemény Főosztály 2015 májusában alakult. Az új osztály megalapítása nem pusztán egy gyűjtemény felépítését célozza, hanem az élmény- és érdekalapú együttműködéseket is. Az Iparművészeti Múzeum főépülete rekonstrukció miatt a következő néhány évben zárva tart. A nyitásra azonban célunk egy a 20-21. századi dizájn és kraft ágazatait reprezentáló gyűjtemény felépítése elsődleges fókusszal a posztszocialista régióra.

2019. február 14-15-én került megrendezésre a Collec_Think Tank konferenciasorozat első alkalma, mely a lengyel dizájn megjelenítésének lehetőségeit kutatta a II. világháborútól máig az Iparművészeti Múzeum épülő gyűjteményében.

A második Collec_Think Tank konferencia 2020-ban kerül megrendezésre. Meghívott országai a volt Csehszlovák tagállamok szakértői. Az előadók cseh és szlovák kurátorok, gyűjtők, egyetemi tanárok, kutatók, teoretikusok, akik a Kortárs Dizájn Osztály munkatársaival közösen gondolkodnak a meghívott országok dizájnjának itthoni kutatási, gyűjtési és kiállítási lehetőségeiről. A konferencia lehetőséget nyújt arra is, hogy egy épülőben lévő múzeumi gyűjtemény szakmailag megalapozza a cseh és a szlovák alkotásokra vonatkozó közép- és hosszútávú gyűjteményezési stratégiát.

A Collec_ Think Tank - Konferencia a lengyel dizájnról kiadvány ide kattintva olvasható.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/525,Kor%C3%A1bbi+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1saink%3A+K%C3%B6rforg%C3%A1sban+sorozat?type=temporary