Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Magyarország a díszvendége a koronavírusjárvány miatt tavalyról az idei nyárra halasztott, Vincennes-i Fehér arany című kiállításnak.

A franciaországi rendezvényen – június 12.-július 11. között – az Iparművészeti Múzeum kiemelkedő kerámiatárgyai is láthatóak a 14. századi Vincennes-i Sainte-Chapelle épületében. A program az École nationale supérieure des Arts Décoratifs (EnsAD) volt hallgatóiból álló szövetség szervezésében és a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg.

Az első Fehér arany-kiállítást 2018-ban rendezték meg, és akkora sikere volt, hogy a szervezők a folytatás mellett döntöttek – az idén több mint 250 kiállított darabbal térnek vissza.

Ha Vincennes és a porcelán közötti kapcsolatot keressük, a 18. századig kell visszamennünk. Ekkor ugyanis a város gyárában dolgozták fel a „fehér aranyat”. A gyár tulajdonosa, Jean-Jacques Bachelier pedig az EnsAD felsőoktatási intézmény alapítója volt. E történelmi örökség illusztrálására a gyár történetét bemutató kiállításokat szerveznek, ahol idén Magyarország a díszvendég. A magyar gyűjtemények a porcelángyár európai befolyását prezentálják.

Az Iparművészeti Múzeum kollekciójának 60 darabja is megtekinthető majd, valamint egy válogatás francia és magyar kortárs kerámiákból. Ehhez kapcsolódik a magyar porcelán újkori történetét bemutató tablóanyag.

A kiállítás állomásainak nagy része, illetve a konferenciák ingyenesek; a vendégek tárlatvezetéseken vehetnek részt, és találkozhatnak az alkotókkal is. A rendezvénysorozat Szokolay Ádám zongoraművész koncertjével indul. Az érdeklődők a vincennes-i Café billingue egyesület magyar részlegének workshopjára is jelentkezhetnek, amelyet Molnár Melinda szervez és Schneller Viola képzőművész vezet.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/591,Feh%C3%A9r+aranyunk+Vincennes-ig+utazik?type=temporary