Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kiállításunkon olyan iparművészeti – kerámiából és üvegből készült – tárgyakat mutatunk be, amelyek nem a vad elejtéséhez vagy feldolgozásához szükségesek, hanem a vadászatot magát ábrázolják. Ezek a darabok mind műremekek, luxuscikkek azok számára, akiknek az életéhez a társadalmi eseményként űzött vadászat is hozzátartozott.


A vadászat végén hagyományosan „terítéket” készítenek: az elejtett vadakat szépen sorba rendezik – kiterítik –, és ünnepélyes keretek között zárják le a vadászatot.
A magyar nyelvben a „teríték” szó az étkezéshez megterített asztalt is jelenti – alkalmat adva egy szójátékra a vadászati témájú, jórészt asztali készleteket bemutató kiállítás címében.

A vadászat istennője az ókori mitólógiában
A görög mitológiában Artemisz volt a vadászat és a Hold istennője, akit az ókori rómaiak Diana néven tiszteltek. A sokszor vadászfegyverekkel, ifjú hölgyként ábrázolt alakot legbiztosabban akkor azonosíthatjuk az istennővel, ha homlokán hold alakú ékszert visel. A pompás, nagy fajansztálon Diana és Aktaión történetét látjuk Ovidius Átváltozások című műve nyomán.

Vadászjelenetes delfti vázák 
A távol-keleti porcelán sokáig csak a nagyon kiváltságosok számára volt elérhető, míg az európai keramikusok fajansztechnikával készült tárgyakkal elégítették ki a pompa iránti igényeket. A holland mesterek közvetlen impulzust kaptak a Kelet-Indiai Társaság hajóin érkező import porcelánoktól, és a delfti fajanszmanufaktúrák kék festése jellegzetes kínaizáló motívumairól lett híres.

Vadászjelenet a terített asztalon 
Manapság vitrintárgyakként gondolunk a különböző porcelánfigurákra, azonban az ilyen tárgyak eredetileg a pompás terített asztal díszítésére szolgáltak. Az európai porcelángyárak egész sorozatokat terveztek vadászatokat megjelenítő kisplasztikákból.


Reprezentatív porcelánok vadászjelenetekkel
A terített asztal használati edényein is ábrázolták a vadászatot. Ennek – a kiállításunkon látható – kiemelkedő példái a bécsi porcelángyár reggelizőkészlete és VI. Károly német-római császár egzotikus állatokkal díszített asztali szervizének egyik darabja.Bukolikus életkép, historizáló vadászjelenetek
A 19. század végi historizmus a történelmi életkép, az elképzelt múlt bemutatására használta a vadászjeleneteket. A Zsolnay gyár Klein Ármin és Kaldeway Kelemen festette tárgyai a 17. századot idézik fel, az Old Ivory című sorozathoz tartozó darabok a középkori elefántcsont faragványokat imitálják.

Nőies finomságú tárgyak 
A 18. században oly kedvelt burnótszelencéket változatos anyagokból, köztük porcelánból is készítették. A négyzetes, aranyozott bronz foglalatú szelence fedelének belső oldalára Watteau Retour de chasse (Visszatérés a vadászatból) című rézkarcát egy gavallér alakjával toldotta meg a festő.

A barokk üvegművészetben az ivókészletek – butellák, boroskelyhek – finoman metszett díszítései között is gyakori a vadászjelenet ábrázolása. A zwischengoldglas technikával, szarvas-, medve-, nyúlvadászat jeleneteivel díszített palack és poharak igen reprezentatív és látványos darabok.

 

A KIÁLLÍTÁS A MEZŐGAZDASÁGI MÚZEUM KIRÁLYTERMÉBEN TEKINTHETŐ MEG 2021. DECEMBER 31-IG.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/606,Ter%C3%ADt%C3%A9ken+%E2%80%93+Vad%C3%A1szat+%C3%A9s+reprezent%C3%A1ci%C3%B3?type=archive