Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Gőgös Gúnár Gedeon, Mesebolt és Ablak Zsiráf: szinte mindenki számára ismerősen csengenek ezek a könyvcímek, de azt talán kevesebben tudják, hogy ezek a grafikák mind K. Lukáts Kató keze munkáját dicsérik. Sokan az általa tervezett csomagolópapírok és míves papírdobozkák révén ismerik őt, kézjegye és illusztrációi azonnal felismerhetőek a Stühmer Csokoládégyár, az Altmann & Kühne cukrászda vagy akár az Unicum Likőrgyár számára készített termékeken. Ezt a sokszínű életművet mutatja be a december 10-én nyíló látványos és izgalmas kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely az MKVM és az Iparművészeti Múzeum együttműködésében jött létre.Lukáts Kató (1900-1990) az alkalmazott grafika különböző ágaiban alkotott, a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola díszítő festészet szakán folytatta, végül a grafika szakon tanult tovább. Itt Helbing Ferenc – a magyar plakát iskolateremtő mestere – és Haranghy Jenő tanítványa volt. A neves építész, belsőépítész, szakíró Kaesz Gyulával 1925-ben kötött házasságot, aki akkoriban az Iparművészeti Iskolában tanított.Férje tanácsára dolgozott egy évig gyakornokként a Globus Nyomdában, a nyomdai technikák alapos megismerése nagyban elősegítette Lukáts technikai fejlődését. Ez érzékelhető már 1927-től kezdődően, ekkortól, majd az 1930-as években a reklámgrafika különböző műfajaiban alkotott, készített üzleti kártyát, plakátot, üdvözlőlapot, könyvdíszt, folyóirat-címlapot, valamint divatrajzokat és jelmezterveket is. Alkotásai mennyiségben és minőségben egyaránt kiemelkedőek. Grafikai életműve hihetetlenül gazdag, minthogy az 1920-30-as évek Magyarországán egy grafikusművésznek sokféle megbízást el kellett fogadnia a nehéz gazdasági viszonyok miatt. Ugyanakkor a gazdasági világválság után egyre több cég törekedett rá, hogy nívós plakátokat és csomagolásokat terveztessen, mindezt ismert grafikusokkal.

Lukáts Kató igen népszerű volt és sokat foglalkoztatták, munkáit Rosner Károly művészeti írónak köszönhetően neves külföldi szakfolyóiratok publikálták, talán ez is közrejátszott abban, hogy hazai vállalatok mellett bécsi, londoni cégek is foglalkoztatták. Tervezett reklámcédulákat, csomagolóanyagot, könyvet, plakátot, sőt még bankjegyet, bélyeget, bútordekorációt, textilornamentikát is.

A kiállítás - amely betekintést nyújt a grafikusok munkájába is a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig - igyekszik bemutatni Lukáts Kató életművének szinte minden részletét. Az anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, és felsorakoznak a társmúzeumban őrzött tárgyak is.

Megnyitó: 2021. december 10., 17 óra

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Köszöntőt mond: Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója és dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja: dr. Révész Emese, művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténet Tanszékének docense


A kiállítás kurátorai:

Marosi Eszter művészettörténész, Iparművészeti Múzeum

Veress Kinga művészettörténész, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum


A kiállítás 2021. december 10. – 2022. április 17. között látható.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/622,Mesebolt+%C3%A9s+Aranyecset?type=archive