Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Josef Hoffmann minden kétséget kizáróan a 20. század egyik legnagyobb hatású művészegyénisége volt. Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, zseniális designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, vagy egyedi, kézműves dísztárgyakat, akár tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt. A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint 60 évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott, elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük. 

A világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült.

Míg a neves jogászprofesszor, Pikler Gyula 1909-re felépült, Trombitás úti nyaralójának külső megjelenése egészen modern és visszafogott, addig belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte.

Az Iparművészeti Múzeum nemzetközi hírű szecessziós gyűjteményének otthont adó Ráth György-villában rendezett időszaki kiállítás a századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak segítségével.

Horányi Éva, kurátor

A kiállítás minden kedden és pénteken 17 és 18 óra között ingyenesen megtekinthető.

---------------

A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul(t) meg. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul(t) meg.

DTP3-748-2.2 ARTNOUVEAU2

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/655,Egy+kis+B%C3%A9cs+Bud%C3%A1n+%E2%80%93+Josef+Hoffmann+alkot%C3%A1sa%3A+a+Pikler-villa+?type=archive