Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kiállításunk a Muzej Marton porcelángyűjteményének válogatott anyagát mutatja be. A tárlat közel 130 olyan klasszicista és empire stílusú tárgyat vonultat fel, amely a bécsi Császári porcelánmanufaktúra fénykorában, Conrad von Sorgenthal gyárvezetésének periódusban (1784-1805) készült. Ez a korszak egyik csúcspontja volt az európai porcelán történetének részben páratlan művészi értékei, részben technikai kiválósága miatt. A főként klasszicista stílusú bécsi dísztárgyakat, valamint biszkvit plasztikákat olyan francia; sèvres-i, vincennes-i, párizsi és orosz; szentpétervári, moszkvai porcelánok egészítik ki, amelyekre részben hatott a bécsi klasszicizmus. A porcelánok mellett szintén a Muzej Marton gyűjteményéből származó, korabeli, hasonló formavilágú ezüst- és bronztárgyakat, valamint kivételes cseh és orosz féldrágaköveket imitáló üvegeket is, összességében több mit kétszáz tétel finomművű iparművészeti tárgyat láthat közönségünk.


A Muzej Marton
A jeles horvát műgyűjtő, Veljko Marton a 18. század közepétõl a 19. század közepéig terjedõ korszak európai képzõ- és iparmûvészeti emlékeibõl gyarapította, gyarapítja gyûjteményét. A porcelánokból, üvegekből, ezüstökből, időmérő szerkezetekből, miniatűrökből, bútorokból valamint portrékból, álló gyűjteményt elsőként a zágrábi Iparművészeti Múzeum mutatta be 2002-ben. A következő évben nyílt meg Samoborban a Muzej Marton, Horvátország első magán alapítású múzeuma.
A gyűjtemény az elmúlt évtizedben számos rangos európai kiállítóhelyen és múzeumban mutatkozott be, többek között Londonban a Horvát Köztársaság Nagykövetségén (2008), a franciaországi Sèvres kerámiamúzeumában (2009), a bécsi Liechtenstein Múzeumban (2010), Velencében a Fondazione Querini Stampalia (2010-2011) és legutóbb ez év áprilisában, Nápolyban a Museo nazionale della ceramica Duca di Martina rendezésében.


A budapesti, Iparművészeti Múzeumbeli tárlathoz magyar nyelvű szakkatalógus készül.

Helyszín: Földszinti Galéria
Kurátor: Balla Gabriella
 

A kiállítás védnökei:
Schmitt Pál
Magyarország köztársasági elnöke
és
Ivo Josipović
a Horvát Köztársaság elnöke
 

A kiállítás támogatói: Muzej Marton

Muzej Marton        

                          

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/82,T%C3%B6r%C3%A9keny+harm%C3%B3nia+-+Klasszicista+porcel%C3%A1nok+a+z%C3%A1gr%C3%A1bi+Muzej+Marton+gy%C5%B1jtem%C3%A9ny%C3%A9b%C5%91l?type=archive