Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Múzeumpedagógia

2019 őszétől folytatjuk nagy sikerű senior programsorozatunkat a Ráth György-villában.

Időpontok:

 • 2019. szeptember 10. kedd 15.00–17.30 Thék Endre „asztalosmester” és a múlt századforduló legnagyobb hazai bútorgyára
  Előadó: Lovay Zsuzsanna művészettörténész

  Az 1870-es évek közepétől az első világháború kitöréséig tartó korszak az építészetben és a vele szorosan összekapcsolódó belső berendezésben, bútorművességben számos stílust, irányzatot, művészi felfogást vonultatott fel. E széles spektrumban egymás mellett, ám egymást áthatva, eklektikusan összefonódva voltak jelen a felelevenített és átfogalmazott történeti stílusok, majd a XIX-XX. század fordulóján a szecesszió. A fenti törekvések szimbiózisa Thék Endre bútorasztalos munkásságában ugyancsak megtalálható.

  Thék Endre a múlt századforduló tipikus vállalkozója. Külföldi (bécsi, párizsi) tanultságú asztalosmester, aki Budapesten alapította meg az első nagyszabású magyarországi bútorgyárat. Művészi színvonalú bútorokat és belső berendezéseket készített, neves művészek, tervezők vázlatai, tervei alapján. A főváros legjelentősebb középületeinek reprezentatív enteriőrjei többségében a Thék gyárból kerültek ki, mintegy normát szabva a historizmus magyarországi berendezéseinek mind művészi, mind szakmai-kiviteli szempontból.
   
 • 2019. október 8. kedd 15.00–17.30 A Ráth György-villa szecessziós kerámiái és üvegei
  Előadók: az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének munkatársai

  Október 8-án a lenyűgöző Zsolnay kerámiák, Herendi porcelánok, Tiffany- és Gallé-üvegek kerülnek a középpontba.
   
 • 2019. november 12. kedd 15.00–17.30 A Ráth György-villa szecessziós kárpitjai
  Előadó: Semsey Réka főmuzeológus

  Az Iparművészeti Múzeum Textil Főosztályának főmuzeológusa A mi szecessziónk című kiállításon látható szövetek és falikárpitok szakértője, aki ezen az előadáson sok-sok titkot feltár az alkotókról, az alkotások technikájáról, alapanyagairól, rejtett történeteiről.

2019. december 10. kedd 15.00–17.30 Régi karácsonyok
Előadó: Borsai Dóra múzeumpedagógus

A karácsony a legszebb és egyik legrégebbi ünnep, sok-sok szokással, hagyománnyal. Vajon mikor alakultak ki mai ünnepi szokásaink, és vajon hogyan ünnepelték ezt az ünnepet 100 évvel ezelőtt? Ezen az alkalmon nemcsak egy előadás hangzik el, de látogatóink személyes élményeit, emlékeit, ötleteit is szeretettel várjuk.


Jegyár, jegyvásárlás: 800 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető
Előzetes email-es regisztráció szükséges: e-mail küldés

A Ráth György-villa épülete műemlékvédelmi, építészeti okok és az épület adottságai miatt nem akadálymentesített. Megértésüket köszönjük.

A rendezvények látogatói elfogadják, hogy a rendezvény ideje alatt róluk kép- és/vagy hanganyagok készülhetnek promóciós és projektadminisztrációs célból. A rendezvények látogatói tudomásul veszik és elfogadják, hogy a rendezvényen történő részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy a kép- és hangfelvétellel és a rendezvényen történt részvétellel nyert személyes adatokat a Adatkezelési tájékoztatóban megjelölt célból és feltételekkel az Iparművészeti Múzeum kezelje. A rendezvények látogatói tudomásul veszik, hogy a kép- és hangfelvétel készítése miatt az Iparművészeti Múzeummal szemben kártérítési igény nem nyújtható be.

A programváltozás jogát fenntartjuk.


Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/muzped/view/106,Te%C3%A1zzon+vel%C3%BCnk%21+Senior+program