Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Múzeumpedagógia

Kiállításon szinte már mindenki járt, műtárgyat is sokan láttak már. De vajon kiknek köszönhetjük, hogy több száz éves tárgyakat még mindig, szinte teljes épségükben láthatunk? A „Jobb egyben, mint darabokban” c. múzeumpedagógia óra a kulisszák mögé enged betekintést, az Iparművészeti Múzeum Kerámia Osztályának műhelytitkait ismerhetjük meg. 

Hogyan is történik egy tárgy vizsgálata? Milyen anyagokkal, eszközökkel dolgoznak a restaurátorok? Mik a legújabb technikai eljárások? Hogyan kell egy tárgyat megtisztítani? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hisz a restaurátori munka széles körű ismereteket és felkészültséget igényel. A múzeum Bigot Pavilon és a Szecesszió mesterei c. kiállításainak segítségével az épületkerámiákkal és a szecessziós üvegművészettel is megismerkedünk, sőt, azt is ellenőrizzük, jó munkát végeztek-e a restaurátorok.


Az órához kézműves foglalkozás is tartozik. A kisebbek Bigot és Zsolnay-féle gipszmotívumokat festhetnek; a nagyobbak pedig kipróbálhatják magukat restaurátorként és tervezőként. Felfedezzük, mivé alakulhatnak át egy már nem restaurálható tárgy darabjai, hogyan kaphatnak új funkciót.

 

 

 


Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/muzped/view/23,Jobb+egyben%2C+mint+darabokban+