Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Múzeumpedagógia

Az óvodás és iskolás csoportok számára meghirdetett foglakozások tematikus jellegűek, a kiállítótérben, illetve a múzeumpedagógiai műhelyben zajlanak.

Foglalkozások óvodásoknak

Akár hiszed, akár nem

Milyen lehetett elszegődni egy villába több mint 100 évvel ezelőtt? Milyen feladatokat kellett megoldania egy gyereknek, milyen eszközöket és tárgyakat ismert, hogyan illett viselkedni zsenge kora ellenére? Mindezt a legkisebbek is megismerhetik, akik a szecessziós tárgyak között kipróbálhatják magukat ügyes szobalányként, inasként, kertészként és szakácsként.

Keiko hazatér – avagy vendég a villában!

Egy kis darumadár a villánkba tévedt. Ázott-fázott, éhes, szomjas, és nagyon szeretne hazajutni. A villa műalkotásain szereplő emberek és állatok sorra életre kelnek, és miközben elmesélik titkaikat, játékos próbáknak vetik alá főhősünket, és a maguk módján igyekeznek segíteni neki a hazajutásban. A drámapedagógiai foglalkozás során a gyerekek egy mese szereplőinek bőrébe bújnak, maguk alakítják a történetet, és ha ügyesek, a villába tévedt kismadár, Keiko végül hazatér.


Foglalkozások általános iskolásoknak (alsós korosztály, 7-10 éves gyerekek)

Illemtanóra egy századfordulós villában

Milyen lehetett egy vendégség száz évvel ezelőtt? Miként illett viselkedni akkoriban? Hogyan zajlott egy ebéd, és milyen tárgyakkal vették körül magukat az akkori emberek? Időutazó illemtanóránkon megtudhatod!

Ó, egek, mit vegyek fel?!

Ki ne hallotta volna már ezt a kérdést életében – legyen 8 vagy 99 éves? És a válasz sohasem egyszerű, sem ma, sem a századfordulón, sem kétszáz vagy ötszáz évvel ezelőtt. Mi most egy olyan időutazásra hívunk benneteket, amely korokon és ruhákon át vezet, sok-sok jelmezzel megidézve érdekes régi történeteket, helyeket, embereket.


Foglalkozások általános iskolásoknak (felsős korosztály, 10-14 éves gyerekek)

Le a kalappal! - Történelmi divatbemutató

Divattörténet foglalkozás nemcsak lányoknak! Megismerkedünk a századforduló viselettörténetével! Különböző kiegészítőket, blúzokat, mellényeket, kalapokat próbálhatnak fel a diákok! Felfedezhetjük a díszítőtechnikákon túl a kalapviseletek gazdagságát, anyagaikat, és lehetőségünk nyílik arra is, hogy megtapasztaljuk a 19. századi öltözködés nehézségeit! A program végén a kor híres divattervezőivel is találkozhatunk és csoportmunkában táskákhoz saját ruhát tervezünk próbabákra.

Mi a pálya? - Pályaorientációs foglalkozás

Nem könnyű megtalálni azt a foglalkozást, amit szeretünk, és amiben sikeresnek érezhetjük magunkat. Nem volt ez másképp a régi időkben sem. Azok a művészek, akiket megismerhetnek a fiatalok, példaképpé válhatnak és egy rövid időre akár a bőrükbe is bújhatnak. Pályaorientációs óránkon önismereti játékokon és régi tárgyakon keresztül megismerhetik a legismertebb szecessziós művészeket is.

Stílusos időutazás a századfordulón

Az időutazós kaland során egy ismeretlen, régmúlt világ ragadja magával három főhősünket, akiknek össze kell fogniuk, hogy visszakerüljenek a jelenbe. Útjukon egy bécsi zenész, egy angol építész és egy elvarázsolt francia költőnő alakján keresztül a szecesszióval is megismerkednek.

Rejtélyek villája

A Ráth-villában mindig mozgalmas az élet, vendégek, vacsorafogások és műalkotások jönnek-mennek. Ámde most olyasmi történt, ami még soha: eltűnt egy értékes tárgy! A komornyik a legjobb nyomozók segítségét kéri: mi tűnt el, hol lehet, és ki lovasította meg? Gyertek, derítsünk fényt a rejtélyre együtt!


Foglalkozások középiskolásoknak

"Boldog békeidők" - Társadalom, életmód és kultúra a századforduló Budapestjén, rendhagyó történelem óra

Időpont: 1903. Helyszín: Ráth György villája, Budapest. Ráth úr és felesége igen fontos vacsoravendégeket, a korszak vezető politikusait, művészeit és közéleti személyiségeit várják új otthonukba. De vajon hogyan és miért ülhetnek ők egy asztalhoz? Miről folyhat a szó, és mi az, amiről biztosan nem beszélgethetnek? Milyen lehetett egy estély a villában? Miközben mindezen kérdésekre fény derül, az 1900 körül élt magyar történelem jellegzetes és híres alakjaival is megismerkedünk.

GyűjtőbaRáth

Jártál már híres műgyűjtőnél? Vajon hogyan kell licitálni és milyen szabályok, rejtett titkok mentén zajlik egy aukció? A játék során nem csak különböző személyek nézőpontjából kutathatod fel a híres Zsolnay kerámiákat, Tiffany csillogó üvegeit vagy Bugatti ma is trendi bútorait, hanem aktív résztvevőjévé válhatsz egy élő aukciónak, és felfedezheted a műgyűjtők izgalmas világát A diákok vendégségben érkeznek a Ráth-villába. A gyönyörű enteriőrökben és látványtárban a múzeum legszebb szecessziós darabjait fedezhetik fel interaktív módon. A múzeumi séta és szecessziós licitjáték segít elmerülni az utolsó egyetemes (élet)stílusban. Hogyan kell licitálni? Milyen szabályok, titkok mentén zajlik egy aukció? A játék során különböző személyek nézőpontjából ismerheted meg a híres Zsolnay-kerámiákat, Tiffany csillogó üvegeit és Bugatti trendi bútorait. Ráadásként egy élő árverés résztvevője lehetsz!

Mutasd az otthonod, megmondom, ki vagy!

Ezen a foglalkozáson a századforduló lakberendezését vizsgáljuk meg. Igyekszünk meglátatni azt, hogy a különböző korok, - igények, alkotók, miként alakították át lakókörnyezetünket, és hogyan jelennek meg még napjainkban is a szecesszió alapgondolatai. A kiállított tárgyakon keresztül rajzos és játékos feladattal fogjuk berendezni Andrássy Tivadar ebédlőjét, Coco Chanel francia szalonját, Róth Mika otthonát és Ráth György egykori dolgozószobáját. A foglalkozás anyagismereti és bútor stílustörténeti, valamint tervezési részt is tartalmaz.


További foglalkozások

„Ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan…” - Vakoknak és gyengén látóknak szóló program

Érezzük meg közösen a századforduló világát! Hangok, ízek, illatok, finom és durva anyagok, tapintható régmúlt tárgyak segítenek megtalálni azt, hogy mi volt igazán lényeges 100 évvel ezelőtt. Bejárjuk a Ráth György-villa szobáit, végigsimítva a kandallókat, ajtókat, színes ablakokat és a gyönyörű faragott lépcsőkorlátot. A foglalkozás végén felpróbáljuk a századforduló jellegzetes viseleteit és egy kis asztalkánál felfedezzük az apró kiegészítőket.

Ingyenes program


Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/muzped/view/93,M%C3%BAzeumpedag%C3%B3giai+foglalkoz%C3%A1sok+%C3%B3vod%C3%A1soknak+%C3%A9s+iskol%C3%A1soknak+a+R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy-vill%C3%A1ban