Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum szecessziós bútorgyűjteményének két kiemelkedő darabja nemrég New York-ba utazott, a Neue Galerie Koloman Moser kiállítására. A Ronald S. Lauder által alapított, Klimt-képeiről híres intézmény New York egyik legizgalmasabb új kulturális intézménye, amely rendszeresen szervez időszaki kiállításokat a német és osztrák századfordulós művészet témakörében. Mostani kiállításuk főszereplője Koloman Moser (1868-1918), a Wiener Werkstätte egyik alapítója, a bécsi szecesszió egyik fő mestere. A kiállítás Koloman Moser belsőépítészeti, iparművészeti és grafikai munkásságát mutatja be, számos múzeumból kölcsönzött főművek segítségével. A kiállítás kurátora Christian Witt-Döring, a korszak kiváló ismerője. A kiállítás szeptember 2-ig látogatható New Yorkban, majd utána a teljes anyag Houstonba utazik.

 

 

 

Az Iparművészeti Múzeum két tárgyat kölcsönzött a kiállításra: egy intarziával díszített likőrszekrényt, amely - vagy ennek analóg példánya - szerepelt a Sezession 1900. évi 8. tárlatán. A másik bútor pedig egy szalonszekrény, amelyet különleges vörös-ezüst domború hímzés díszít. Mindkét darab Schmidt Miksa, az osztrák származású budapesti bútorgyáros mintakollekciójának mintegy harminc darabjával együtt került be az Iparművészeti Múzeumba 1961-ben.

A kiállításról további információkat olvashatnak a New York-i múzeum honlapján. A kiállítás kapcsán kiadott, gazdagon illusztrált katalógust a Prestel kiadó jelentette meg - honlapjukon a kötetbe virtuálisan bele is lehet lapozni.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/101,Koloman+Moser+pieces+travel+to+New+York