Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mielőtt elkezdik egy sérült vagy hiányos tárgy helyreállítását, a restaurátorok mindenekelőtt meg akarják érteni a darabot: miből készült, milyen munkafolyamatok voltak szükségesek az elkészítéséhez?

Ezek a kérdések mélyebb szakmai ismeretek nélkül nehezen megválaszolhatók. Nem meglepő, hogy a tárgyrestaurátorok nagy része – felsőfokú vagy egyetemi tanulmányai előtt vagy mellett – kitanul egy-egy kapcsolódó szakmát is. Vannak azonban mára eltűnt fogások, anyagok, tárgytípusok, amelyekkel kapcsolatban – a felmerülő gyakorlati problémák esetén – a restaurátor egyszerűen nem kap magyarázatot a szakirodalomból.

A készítéstechnikai rekonstrukciós kísérletek sokszor a legizgalmasabb és leghasznosabb lépései egy restaurálás megtervezésének. A hogyan készülhetett kérdésre próbáltam meg választ kapni, amikor díszes ötvöstárgyak védelmére készült, 17–18. századi, fatokok bőrborítását rekonstruáltam, amelyhez az első „próbadarab” egy régi, esztergált ágyláb volt. Ugyanehhez a tárgytípushoz 18–19. századi aranyozásrecepteket próbáltam ki - szalonnabőr, tojásfehérje, borecet és aranyfüst felhasználásával.

A bőrborítás eredeti készítéstechnikáját – a kiegészítés alternatív módszereként – az Esterházy-kincstár egyik 17. századi tokjának restaurálásánál tudtam alkalmazni. A számos darabra tört, majd a ragasztással megerősített és kiegészített eredeti famagot nem akartam akkora nedvességnek és mechanikai igénybe vételnek kitenni, amekkorával az eredeti készítéstechnika alkalmazása járt volna. Ezért a fa eredetit azonos formájúra készített gipszformával helyettesítettem. Száradás után a bőrt formára szabva, sűrű ragasztókeverékkel rögzítettem a famagra. A tárgy restaurálásának folyamata itt, az Esterházy-kincstárhoz tartozó további tokok konzerválása itt tekinthető meg.

Szerző: Darabos Edit főrestaurátor

Esztergált elefántcsont serleg tokja az Esterházy-gyűjteményből
délnémet, 17. század, bőr, hársfa, sárgaréz kapcsok
Iparművészeti Múzeum, Ötvösgyűjtemény

Restaurátor: Darabos Edit
Restaurálásban közreműködő kollégák: Rácz Róza, Szilágyi Mária, Szilágyi Veronika

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/263,Hogyan+k%C3%A9sz%C3%BClt%3F+Pr%C3%B3b%C3%A1ljuk+ki%21