Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteménye a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Kollégiumának 2019. évi kortárs művek vásárlását támogató pályázata révén gyarapíthatta gyűjteményét Minya Mária keramikus köztéri alkotásainak makettjeivel. Ezek közül kettő az 1980-ban Marosi Miklós építész tervezte kecskeméti Megyei Kórház épületébe készült kerámia falburkolathoz (ezeket lásd itt és itt), egy pedig – egy sajnálatos módon – ma már nem is létező műhöz kapcsolódik.

A három megvásárolt tétel közül kiemelkedik a Sugár Áruház Örs vezér téri épületének földszintjére tervezett, három méter magas kútplasztika. A moduláris, mázas kerámiaelemekből építkező oszlop egy kör alapú, csempézett medence középpontjában állt egykor, ám ebből napjainkban – élőben – már semmit sem láthatunk, mivel a kútplasztikát az alkotó tudta és megkérdezése nélkül bontották el a rendszerváltást követő privatizációs hullám idején. (Korabeli fotóit és részletes leírását lásd a Köztérkép műlapján.)

A kútplasztika megmaradt, ezért felbecsülhetetlen eszmei értékű makettjének múzeumi gyűjteményezése valódi értékmentésnek tekinthető, ami egyben számos sürgető szakmaetikai kérdést vet fel a műemlékvédelem területéről.

Minya Mária: A Sugár Áruház medencéjébe tervezett kútplasztika makettje
Budapest, 1981
Iparművészeti Múzeum, Kerámia- és Üveggyűjtemény


Fotó: Friedrich Krisztina gyűjteménykezelő, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály
Szerző: Novák Piroska főmuzeológus, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/275,%C3%89rt%C3%A9kment%C3%A9s%3A+Minya+M%C3%A1ria+%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szeti+ker%C3%A1mia+makettjei