Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének adományozta Dávidok és Góliátok, valamint Főnix című, nagy méretű falikárpitjait Tamás Klára képzőművész. Kiemelt jelentőségű adományokról van szó, mert ilyen hatalmas méretű (4,3 x 2,8 méteres és 5,9 x 4,8 méteres), kortárs kárpit eddig nem volt az IMM gyűjteményében. Tamás Klára most adományozott munkái méretükben a reneszánsz és a barokk korban szőtt, hatalmas kárpitokat idézik, nagyon fontos kiegészítései a múzeum kortárs kárpitgyűjteményének.

Tamás Klára 1946-ban született Marosvásárhelyen, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián végzett grafikus szakon. 1972 és 1982 között a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál dolgozott grafikusként, később New Yorkban élt és alkotott. Hat éve költözött New Yorkból Magyarországra; a két most adományozott szőnyeg tervei azonban még az Egyesült Államokban készültek. A kiindulást mindkét munkánál Tamás Klára olajfestményei jelentették, ezekből készültek a színtérképek ezekhez az aubusson stílusú, kézzel szőtt szőnyegekhez. A Főnixet két évig szőtte tíz ember, a Dávidok és Góliátok című kárpiton pedig másfél évig dolgoztak. A művésznő munkáit több nagy közgyűjtemény őrzi, grafikai művei megtalálhatók például a New York-i MoMA és a bécsi Albertina gyűjteményében.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/293,K%C3%A9t+nagy+m%C3%A9ret%C5%B1+k%C3%A1rpitj%C3%A1t+adom%C3%A1nyozta+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumnak+Tam%C3%A1s+Kl%C3%A1ra