Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Jankovich Miklós gyűjteményének tárgyai az Iparművészeti Múzeumban

Szenvedélyes gyűjtő, akinek a gyönyörű és különleges tárgyak körül forgott az élete, kiemelkedő gyűjteményének darabjai a 18. századtól a mai napig meghatározóak a hazai múzeumi világban. Közel száz műtárgyat eredeztethetünk abból a kollekcióból, amely Jankovich Miklós kollekciójának köszönhetően került az Iparművészeti Múzeumba. Legújabb online tárlatunkon ezt a példátlanul gazdag gyűjteményt szeretnénk bemutatni a múzeum gondozásában található kilencven darab tárgyon keresztül.

https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/mutargyak-jankovich-miklos-gyujtemenyebol-az-iparmuveszeti-muzeumban/43

Jankovich Miklós (1772–1846) kora legértékesebb régiséggyűjteményének tulajdonosa volt, szenvedélyes gyűjtő, akit a történelem nagy korszakaihoz és szereplőihez kapcsolódó írott és tárgyi emlékek éppúgy érdekeltek, mint a magas művészeti színvonalat képviselő, különböző technikákkal készült műalkotások története. Jogi tanulmányai és többéves jegyzői munkája mellett minden idejét, anyagi lehetőségeit kihasználva történeti, valamint képzőművészeti gyűjteményének gyarapítására fordította. Egészen fiatalon, 1790-től kezdett el gyűjteni, később kollekciója részévé vált a családjától megörökölt anyag is. A közigazgatási pályát hátrahagyva egyre élénkebben érdeklődött és vett részt a tudományos és kulturális közéletben.

Gyűjteménye - amelybe többek között könyvek, képek, levéltári dokumentumok, érmék és ötvösmunkák kerültek - hatalmasra gyarapodott, de gyűjtési szenvedélye egyúttal az anyagi bizonytalanság szélére sodorta őt és családját. Helyzetét javítandó

Jankovich egy idő után megválni kényszerült ettől az igazán gazdag gyűjteménytől, amelyet végül 1836-ban az országgyűlés vásárolt fel a Magyar Nemzeti Múzeum javára. Amikor 1877-ben az Iparművészeti Múzeumot megalapították, a Nemzeti Múzeum jelentős mennyiségű tárgyat adott át az ‘új intézménynek’, amelyben 46 darab a Jankovich-gyűjteményből származott. Ez azóta felduzzadt megközelítőleg százdarabosra, de ez még bármikor bővülhet – a gyűjteménytörténeti kutatásoknak köszönhetően.

Felhasznált irodalom: Jankovich Miklós gyűjteményei, MNG kiadvány, 2002 https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_NEMG_Kv_07_Jankovich/?pg=3&layout=s

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/294,A+sokoldal%C3%BA+kollekci%C3%B3