Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A sakk reneszánszát a nemrég debütált filmsorozat, A vezércsel hozta el ismét életünkbe, amelyben a zseniális képességekkel bíró női karakter, Beth Harmon élet- és sakk-karrierjének útját követhetjük végig az ötvenes évek Amerikájában. A fekete-fehér, a világos és a sötét, a kiszámítható és kiszámíthatatlan, a kontroll és annak elvesztése örökös párharcának lehetünk tanúi az izgalmas történet könyv- és filmváltozatában.

A sakk népszerűsége talán akkor lehetett hasonló mértékű, amikor a mórok által Európába bekerülő játék a 8. században terjedni kezdett a kontinensen. A történet szerint a sakkot egy Széta nevű brahmin (tanult ember) találta fel a Távol-Keleten, majd az arab területeken egyre népszerűsödő játék nevét a perzsa „shāh” (uralkodó) kifejezésben véglegesítették.

A sakkjáték esztétikája immár több évszázada elbűvölően szép kombinációban és stratégiákban is rejlik. Egyszerre tudomány, művészet és sport.

És arra, hogy a 8x8 mezős logikai játék szépsége nem csak szellemi, hanem vizuális élményként is aposztrofálható, egyértelmű bizonyíték az Iparművészeti Múzeum sakk-készlet kollekciója. Hallgassák hozzá spotify playlistünket.
Katt és matt!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/297,Katt+%C3%A9s+matt%21