Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy év nagy bátorsággal viselt szenvedés után, 75. születésnapja előtt pár hónappal, március 4-én elhunyt Tamás Klára képzőművész. A művésznő nemrég adományozta az Iparművészeti Múzeumnak két hatalmas, csodálatos falikárpitját, a Főnix, valamint a Dávidok és Góliátok címűt.

Tamás Klára 1946. augusztus 20-én, Marosvásárhelyen született. 1970-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián. 1972-82 között grafikusként dolgozott a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál. 1992-ben New Yorkba költözött, ott alkotott több mint két évtizedig; 2004-2009 között kortárs művészettel foglalkozó kiállítóteret működtetett, a Symbol Gallery-t. A 2010-es években újra hazát váltott: 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, majd 2014-ben Budapestre költözött, ahol következő évben megnyitotta lakásgalériáját a Symbol folytatásaként: az ARTaltar szalont.

Tamás Klára grafikái, film-, színház- és reklámplakátjai, valamint monumentális falikárpitjai bejárták a világot, számtalan nemzetközi kiállításon bemutatták. Művei olyan közgyűjteményekben láthatóak, mint például a New York-i MoMA, a bécsi Albertina, párizsi Pompidou Központ; nemrég 32 plakátot adott a művész a Magyar Nemzeti Galériának. Alkotásai továbbá megtalálhatóak bécsi, budapesti, bukaresti, müncheni, New York-i, párizsi és tokiói magángyűjteményekben is.

Miután az Iparművészeti Múzeumnak két hatalmas falikárpitot ajándékozott, pár hete podcast-interjút készítettünk Tamás Klárával, ahol beszélt a többszöri hazaváltásról, a plakátok erejéről, valamint a művészek nemzetközi sikerlehetőségéről a Ceaușescu-érában. Megtudtuk, alkotásai miként kerültek be világhírű múzeumokba, hogyan és hol élte meg New Yorkban a szeptember 11-i terrortámadást, amely inspirálta a Főnix című alkotását, és elmesélte, hogyan készültek a monumentális falikárpitjai. 

Művészete állandó örökség marad. Nyugodjék békében.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/298,Elhunyt+Tam%C3%A1s+Kl%C3%A1ra+k%C3%A9pz%C5%91m%C5%B1v%C3%A9sz