Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Lakáskulcs, papírok, kabát, táska (mostanában maszk) és kis permet parfüm. Ugye, milyen nehéz is elképzelnünk a reggeli rutinban, hogy a parfüm évezredeken át luxusterméknek számított és csak kevesek kiváltsága volt?

A távoli országokból származó, szárazföldi- és tengeri útvonalakon keresztül érkező egzotikus alkotóelemeket – az ámbrát, a cibetet, a pézsmát, a benzoét, a mirhát vagy a tömjént – csak hosszadalmas szállítás árán lehetett beszerezni. Az értékes illatszerek tárolására hozzájuk méltó, míves illatszertartókat használtak, amelyek igen változatos anyagokból készültek: például alabástromból, üvegből vagy akár ékszerként viselt nemesfémekből.

Az Iparművészeti Múzeum képes gyűjteményi válogatása szemléletesen illusztrálja azt a folyamatot, ahogyan a 18. században még kevesek számára elérhető luxustermék száz évvel később már a szélesebb, vagyonos polgárság köreiben is elérhetővé vált, hogy aztán a 19. és a 20. század fordulója, a parfümházak gyáripari termelése hozza meg az igazi áttörést: a parfümök meghódították a világot és a mindennapokat.

További illattárolókért kattintson ide, illetve készítettünk egy zenei válogatást is a parfümnapra.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/301,Illatok+luxuskivitelben