Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Csodás pliszírozott ruha fátyolvékony, áttetsző tunikával, ezt a Fortuny Delphos ruhát megcsodálhatják látogatóink a nyárra tervezett, szecessziós viseleteket bemutató kiállításon a Ráth György-villában. Az előkészületekhez ellátogattunk Kövesdy Zsuzsanna rádióműsor-szerkesztőhöz, akitől a ruha származik. Pataki Anikó, a múzeum főrestaurátora és Csepregi Noémi, a kiállítás kurátora beszélgetett vele a luxusterméknek számító öltözékről, amelyet Isadora Duncan táncos és Sarah Bernhardt színésznő hozott divatba a huszadik század legelején.

Sokáig egyáltalán nem tudta Kövesdy Zsuzsanna, micsoda értékkel bír a gyerekkora óta jól ismert ruházat, csak annyit: a Magyarország legszebb asszonyaként tisztelt Hadik-Barkócyné Zichy Kláráé volt. De hogy is került hozzájuk? Zsuzsa nagymamájának egyik testvére, Mici német kisasszony lett Zichy Kláránál. A grófnő unikális ruhakölteményei között volt ez a luxusruha, öltözködésével ugyanis erősen befolyásolta környezetét. (A korának szépségeként tisztelt grófnő modellt is ült Benczúr Gyulának, amikor a Bazilika jobboldali oltárára megfestette a Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot című oltárképet.) Feltehetően, ha megunta valamelyik holmiját, továbbadta. A fekete pliszírozottat és sok más értékes darabot például Mici tanténak, ahogy Zsuzsa hívja.

Mici nem hordhatta ezeket, mert pici volt és terebélyes, míg Zichy grófnő magas és sudár. Ráadásul mivel csak fia született, a nagy becsben tartott ruhákat legfiatalabb testvérének, Zsuzsa nagyanyjának ajándékozta.

A megajándékozott családnak fogalma sem volt, ki tervezte ezt a ruhát, hiányzott belőle a kézjegyként szolgáló, Fortuny-szalagocska, címke. Bizonyára ezt korábban kivágták. F. Dózsa Katalin művészettörténész viszont azonosította a ruházatot, amikor más értékes darabbal együtt ezt is megmutatták neki.

A tartós hullámokkal készült fekete selyemruha „élete” akkor is folytatódott, amikor a kis Zsuzsa gyerekként ebben játszott királynősdit. Vagy a nyolcvanas években, amikor egy konferenciára átalakíttatta a tetejét a szomszédban lakó, szinte családtagként kedvelt varrónővel. Korábban egy téglalap volt az egész, tetején apró lukakkal, belefűzött arany zsinórral, amely összefogta a vállon. A hozzá készült, szinte átlátszó zöldes-kék köpenyt szintén arany zsinór díszítette. Az átalakításkor a fekete ruhára szalagpánt került, szerencsére az alját pedig nem levágta, hanem felhajtotta a varrónő.

Mint Pataki Anikó főrestaurátor elmondta: a Fortuny-ruhát nem akárkik hordták a huszadik század elejétől, csak hírességek, színésznők, arisztokrata hölgyek. Az amerikai Isadora Duncan táncosnő, a modern táncművészet alapítója és a francia származású Sarah Bernhardt színésznő reklámozta. Mariano Fortuny olyan technológiát talált ki a pliszírozásra, amelyet egyszerűen nem tudtak lemásolni – sem akkor, sem azóta. 1949-ben meghalt Fortuny, és a sírba vitte titkát. Egy ruhánál akár 450 redőt képeztek, először manuálisan: a hüvelykujj körmével, aztán azt levarrták, utána réz- vagy fűtött kerámiacsövekkel formázták. Csodájára járt a világ.

A Fortuny-ruhában ugyanis – a többi pliszírozott ruhával ellentétben – ha leült a viselője, nem lapult ki a hullám. A mester garanciaként azt is vállalta: ha kicsit is eldeformálódik az üleprész, újraredőzi.

A történethez tartozik, hogy az eredeti elképzelés a tervező feleségétől, Henriette Negrin ruhakészítőtől származik – mesélte Csepregi Noémi muzeológus. Ennek írásos nyoma is van, így szabadalmaztatták, mégis Fortuny-ruhaként került a köztudatba. Amúgy a nagyon kreatív házas- és szerzőpáros erősen hatott egymásra. Ontották a találmányokat. Motívumviláguk ókori vagy reneszánsz eredetű volt. Komoly gyáruk és bolthálózatuk alakult, és a legtöbb anyaguk luxusterméknek számított.

Ezt a típusú ruhát egyébként azért hívták Delphosnak, mert a görögöktől vették át a stílust Fortunyék. 1898-ban francia kutatók fedezték fel a 180 centi magas delphoi kocsihajtó bronz szobrát, amely három darabban került elő. És a szobron láthattak hasonló kialakítású ruhát, amely az ihletet adta.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/307,A+Fortuny-ruha+szerencs%C3%A9s+%C3%A9lete