Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A konstruktivista festő, fotográfus, formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a 20. század meghatározó és innovatív alkotója, Moholy-Nagy László művészete inspirálta azt a Vida Judit keramikusművész által készített, limitált példányszámú étkészletet, amelynek darabjai számos gyűjtő kollekcióját gazdagítják.

De menjünk kicsit vissza az időben! Vida Judit 1978-ban végzett az Iparművészeti Főiskolán, porcelán alkotásaival a tárgyak funkcionalitását helyezte előtérbe. Későbbi újabb szempontja szerint: tárgyait igyekezett kimozdítani nyugalmi helyzetükből, hogy azok motívum- és formarendszerükben is életre keljenek, dinamikussá váljanak.

A művész 1990-ben, a rendszerváltás után megnyíló NA-NE Galéria alapítója, valamint a DeForma Művészcsoport tagja is lett. Judit kivételes kerámiáival Yoko Ono és Havadtőy Sámuel a NA-NE Galériában találkozott először, és Yoko megbízta a keramikusművészt egy szintén Moholy-Nagy szellemében megvalósuló, tizenkét személyes étkészlet elkészítésére.

Ebből több sorozat is készült, egy példányát az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteménye őrzi. Ez a 16 darabos készlet „A porcelán és a Deforma – A tízéves DeForma Művészcsoport jubileumi kiállítása” című tárlatot követően került a múzeum gyűjteményébe 2004-ben.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/311,K%C3%BCl%C3%B6nleges+%C3%A9tk%C3%A9szlet+Moholy-Nagy+szellem%C3%A9ben