Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy igazi polihisztor, a viktoriánus Nagy-Britannia egyik legjelentősebb kulturális személyiségeként is ismert alkotó tervezte azt az 1880-ban készült szőnyeget, amely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének egyik vendégdarabjaként látható a ‘Vágyott szépség’ – Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből című kiállításon, a Magyar Nemzeti Galériában.

A szőnyeget William Morris brit textiltervező, festő, író és költő, az angol ‘Arts and Crafts’ vezéralakja tervezte. A szecessziót megelőző években a ‘művészetek és kézművesség’ nevű újító mozgalom meghatározó törekvése volt, hogy hangsúlyozza a kézi eljárásokban rejtőző szépséget, emellett a díszítőművészet és a kézműves alkotások színvonalát is növelje: ennek ékes példája ez a kiállításon is látható szőnyeg.

A 19. század iparművészetének fontos figurája, Morris szándéka az volt, hogy reformálja Anglia kézműves iparát, amelynek alacsony színvonalú termékeit saját otthona kialakítása közben ismerte fel. Az újítás érdekében a korabeli technikai újdonságokat hátrahagyta, és az ipari mennyiséget gyártó lehetőségek helyett a kézműves, igényes mestermunkát, valamint a hagyományos textilfestő eljárásokat preferálta.

1875-ben Morris and Co. néven Hammersmith-ben kézi csomózású szőnyegeket gyártó üzemet nyitott. A Hammersmith szőnyegként is ismert kárpitok – köztük a kiállításon látható tárgy is – itt készültek. Tapétái, textiljei és az általa tervezett csempék vagy ólomüvegek motívumait a közvetlen környezetében megfigyelt növényi formák és a középkori művészet inspirálta. Egyedi nyomásos pamutvásznai, kézi szövésű lakástextiljei és csomózott szőnyegei egész Európában népszerűek voltak.

Az itt látható zöld-vörös-indigókék színű, leveles, virágos szobatextil nem véletlenül ejti rabul a nézőt: a "The Little Tree" minta megalkotásánál Morris a perzsa és indiai szőnyegek motívum- és színvilágából merített, a szövésnél kétirányú mintákat dolgozott ki, amelyek bármilyen irányból ‘jól olvashatóak’.

Ez az alkotása is árulkodik színek és természeti formák iránti szenvedélyéről, valamint arról az összetéveszthetetlen stílusról, amellyel William Morris már több mint 100 éve töretlenül népszerű világszerte.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/330,+A+sz%C5%91nyeg%2C+amelynek+a+%E2%80%9Cl%C3%A1bai+el%C5%91tt%E2%80%9D+hever%C3%BCnk...