Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Közel 140 éve mutatták be Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményét, amely a magyar irodalom egyik kiemelkedő, egyúttal Madách Imre legismertebb alkotása. Az Iparművészeti Múzeum könyvművészeti gyűjteménye őriz egy, a Madách-műhöz 1921-ben készített unikális kiadványt, amely egyedi megmunkálással, art deco stílusban készült impozáns kötet. Ezzel köszöntjük a magyar dráma napját.

1883. szeptember 21-én, Paulay Ede rendezésében láthatta először a közönség a Madách-mű ősbemutatóját a Nemzeti Színházban. Száz évvel később, 1984-ben pedig a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezte, hogy a bemutató évfordulóján legyen a magyar dráma napja. Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek szélesebb körű megismertetése, és az írók ösztönzése új művek létrehozására. Ezen a napon programokkal, új bemutatókkal, akár nyitott próbákkal várják közönségüket a színházak, ezzel is népszerűsítve a magyar dráma műfaját.

A mai jubileum kapcsán azt a díszkötésű Madách-kötetet mutatjuk be, amely egyedisége és művészi értéke révén került a múzeum könyvművészeti kollekciójába. A gyomai Kner nyomda által kiadott irodalmi alkotáshoz Kiss Valdemár készített kötést kecskebőrből, a grafika Kozma Lajos, a korszak hangsúlyos alkotójának a munkája. A borítón a tudás piros gyümölcsét tartó Éva látható a paradicsomi jelenetre utalva – ez az alma az egyetlen színes pont a köteten. A leomló fekete hajjal látható nőalak mellett a fedlap négy sarkában gránátalma-motívum is megjelenik, mint a termékenység szimbóluma. A könyv kötése szép példája annak a XX. századi törekvésnek, ahol a könyv már erőteljesen reflektál a kötetben található műre, azaz már nem pusztán a dekoráció vezérelte a tervezőt. A könyv 1972-ben egy magánszemélytől került a múzeum gyűjteményébe, különlegessége révén szerepelt az Iparművészeti Múzeum 1985-ös és 2012-es art deco tematikájú kiállításán is.

Az Iparművészeti Múzeum másik, szintén a Madách-műhöz készült könyvborító-tervet is őriz, amely Helbing Ferenc grafikus, festőművész és litográfus, az Iparművészeti Főiskola egykori rektorának alkotása.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/376,%E2%80%9EA+g%C3%A9p+forog%2C+az+alkot%C3%B3+pihen%E2%80%9D