Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 ‘Bunka no hi’, azaz kultúra napja, más néven a hagyományos japán kultúra tiszteletére, a tudományos élet és a művészet ünneplésére, valamint a szabadság és a béke szeretetének előmozdítására rendezett nap, egyúttal nemzeti ünnep Japánban. Az ország múzeumai minden év november 3-án ingyenesen látogathatók, hogy az emberek minél többet tudjanak meg a kultúrájukról és az országukról. Mi pedig vessünk egy pillantást arra, hogy az Iparművészeti Múzeum milyen szálakon is kapcsolódik a távol-keleti országhoz.

December közepéig látható Tokióban az Iparművészeti Múzeum 'Japonizmus és Art Nouveau’ című utazókiállítása, amely 2020. március 13-án indult útnak, és ezalatt Japán négy múzeumában – a Fukushima Prefectural Museumban, a Yamaguchi Prefectural – Hagi Uragami Museumban, az Ishikawa Prefectural Museumban, jelenleg pedig a tokiói Panasonic Museumban – láthatott a közönség. A főként európai és amerikai készítésű, a japán művészet által inspirált 241 műtárgy gyönyörűen mutatja be azt a jelenséget, hogy a szecesszió művészetét miképp inspirálta a távol-keleti ország motívumvilága a századfordulón.

A 19. század derekán Japán megnyitotta kapuit a világ felé – az Európába és az Egyesült Államokba exportált japán alkotások, fametszetek, berendezési tárgyak, különleges fényű selymek, legyezők, valamint kézműves kerámiák a nyugati közönség határtalan érdeklődését váltották ki. A Távol-Kelet egzotikumát hordozó tárgyak valamennyi művészeti ágra hatással voltak a festészettől a zeneművészetig, divattá vált a japán módi, a nyugati világ számára rendkívül inspiráló szemléletmód nyomán pedig kialakult a japonizmus.

A szecesszió irányzata is éppen a japán alkotások nyomán emelte be a természet esztétikáját a motívumai közé. A nyíló virágok vagy a természet apró, illékony lényei mind meghatározó, új témákat adtak a művészeknek, akikre különösen hatással volt a perspektíva hiánya és a kompozíciós szabadság, ami egyébként jellemző a japán műalkotásokra.

Hogy a képző- és iparművészek sem maradtak ki a japán művészet hatása alól, bizonyítja, hogy Édouard Manet, Vincent van Gogh vagy Henri de Toulouse-Lautrec japán fametszetek ihlette alkotásokkal lepték meg közönségüket, sőt Émile Gallé és a Daum fivérek üveg alkotásai vagy Louis Comfort Tiffany irizáló díszüvegei mellett a pécsi Zsolnay kerámiagyár is csodás darabokkal jelentkezett ebben az időszakban.

Ünnepelje velünk a japán kultúra napját, és keresse fel az Iparművészeti Múzeum Fauna, japonizmus, szecesszió – Szemelvények az Iparművészeti Múzeum utazókiállításából című tematikus válogatását, ahol kiemelkedő, a japán hatást leginkább reprezentáló iparművészeti alkotásainkat tekintheti meg.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/400,Elb%C5%B1v%C3%B6l%C5%91+Jap%C3%A1n