Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy múzeumi kiállítás mindig kerek, egész élmény. Magyarország első roma divatstúdiójának kiállítása, Körforgásban: Romani Design címmel egyszerre ad temperamentumos és elbűvölő képet számunkra a roma kultúrkör tradicionális viseleteiről, szín- és motívumvilágáról, egyúttal a cigány szokások és hitvilág rétegeibe is beavatja a látogatókat. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ajánlásával most négy olyan kötetet mutatunk be, amely segít a Ráth-villa időszakos kiállításán szerzett ismereteket elmélyíteni és szélesíteni.

Kettős műfajú portrékönyvet tart a kezében az olvasó. Olyan albumot, melyben huszonnégy arcmás sorakozik írásban és képben. A maguk hivatásában mindnyájan tehetséges emberek, akik cigányságukat méltósággal és büszkén vállalják. Közülük az egyik Varga Erika, ötvös és ruhatervező, akinek portréjából megismerhetjük életútját, gyermekkori élményeit, személyes gondolatait cigány identitásáról. Megtudhatjuk, hogyan vált egy mátészalkai vándorkereskedő gyermeke a Romani Design egyik alapító tagjává.
Korniss Péter - Závada Pál: Egy sor cigány: huszonnégy mai magyar, Bp.: Corvina, 2011.

A könyv a magyarországi búcsújáró kegyhelyek rövid történeti, művelődéstörténeti ismertetésével és a zarándokútra vonatkozó hasznos tanácsokkal látja el az olvasót. A könyvben megtaláljuk Csatkát is, mely a hazai cigányság országos jelentőségű búcsújáróhelyévé nőtte ki magát. Olvashatunk a falu nevezetes épületeiről, egy Meizler Vilmos nevű ember csodás gyógyulásáról, valamint megtudhatjuk, hogy mi mindent gyógyít a csatkai Szentkút vize. A kiadványt búcsús naptár, irodalmi válogatás és térkép zárja le.
Barna Gábor: Búcsújáró kegyhelyek Magyarországon, Bp.: Panoráma, 1990.

„A Romani Design a cigányok tradicionális viseletének egyes elemeit emeli divattá, sajátos motívumait adaptálja a modernitás feltételeihez – mondhatni a régióra jellemző roma hagyományt reciklálja”
Káli Kinga írása a Romani Divat Stúdióval - ahogyan a címben is utal rá, - egyrészt, mint márkanévvel foglalkozik. Megismerhetjük létrejöttének körülményeit, alapító tagjait, alkotóinak közös céljait, és azt is, hogy mit jelent a márkanév metaforikus megfogalmazása.
Megismerkedhetünk a cigányság bizonyos hagyományaival, és elgondolkodhatunk azon, hogy a Romani Design tradicionális cigány öltözetelemekből és motívumokból létrehívott kollekciója mennyiben őrzi, vagy rúgja fel vagyis „reciklálja” ezeket a hagyományokat. Vajon a divatbemutatók, és az ahhoz kapcsolódó, vagy attól független kiállítások lefedik napjaink – 2011 – cigány valóságát? Káli Kinga írásában erre a kérdésre is keresi a választ.

Káli Kinga: Reciklált hagyomány : A Romani Design mint márkanév In: Korunk 22. évf. 7.sz. (2011), p.109-114. (A cikk teljes szövege online elérhető az Elektronikus Periodika Archívum adatbázisban.)


A könyvtár egyik legújabb kiadványának címe egy ismert és mai napig gyakran hallható Mária-ének kezdő sora. A Boldogasszony Anyánk nem pusztán bemutatja hazánk Máriának szentelt kegyhelyeit, hanem lelki útravalót is ad az olvasó kezébe. Az egyes helyekhez kapcsolódóan Mária-ábrázolások; képek és szobrok színes fotói láthatók, a rövid leírások mellett pedig imádságok, versek és himnuszok segítenek az elmélyülésben. A könyvben többek között szerepel Csatka is, mint a Boldogasszony-tisztelet egyik ősi kegyhelye. A falu kapcsán megismerhetjük a szentkúti Szűz Mária-kápolna legendás eredetét, és megtudhatjuk, hogy az öltöztethető kegyszobor eddig hány ruhát kapott. A kiadványt térkép, a főbb búcsúnapok, ünnepek felsorolása, és felhasznált irodalom zárja le.
Boldogasszony Anyánk: Mária-kegyhelyek Magyarországon, Bp.: Istenanya Alapítvány, második, változatlan kiad., 2021.

A kiadványok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárából kölcsönözhetőek.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/406,K%C3%B6nyvespolc+a+m%C3%BAzeumban