Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Bár a vadászat a tematikája, nem feltétlenül a vadászok használták azokat a kerámiákat és üvegeket, amelyeket a Terítéken – Vadászat és reprezentáció című kiállításra válogatott Radványi Diána kurátor. A Mezőgazdasági Múzeumban október óta láthatóak az Iparművészeti Múzeum luxuskerámiái, amelyek azt mutatják meg, a vadászat mennyire fontos része a kultúrának, és ez hogyan jelenik meg a tárgyakon.



Ez alkalommal a nőies finomságú, kecses tárgyakat rejtő vitrin egy-egy műtárgyáról mesél nekünk Radványi Diána, a kerámia- és üveggyűjtemény vezetője. Elsőként az 1700-as évek második felében, a rokokó-korszakban, a Volkstedt-i Porcelángyárban (Rudolstadt) készült tejkiöntőt és kávéskannát emeli ki, amely egy szervíz része. (Tartozhattak hozzá csészék és különféle tányérok is.) A kannának nemcsak az az érdekessége, hogy vadászjelenetet ábrázol, hanem egy német feliratot is festettek rá: „arra célzok, aki a szerelmemet bírja”. A porcelán egyik oldalán ugyanis egy férfi céloz, és „levadássza” a felirat túloldalán álldogáló hölgyet. A kiöntő nem hordoz ilyen szerelmi utalást, az hagyományos vadászatra utal.



Ebbe a vitrinbe került be néhány speciális technikával, a 18. század közepén készített vizes üvegpohár és egy likőrös palack is. Mindegyik hasonló különleges eljárással készült, a poharak és a palack nem egy szett része. De mitől unikális az eljárás? A két vékony üvegréteg közé filigrán ezüst- vagy aranyfóliát illesztettek, amelynek továbbá érdekessége: a fóliákból bonyolult mintázatú sziluettképeket, életképeket vágtak ki. Az üvegek alja további meglepetést ígér, mivel vörös lakkréteggel adtak hátteret a szintén aranyfóliából kivágott jelenetnek, amelyet befoglaltak az üvegbe.
 



A fóliaképecskék rendkívül sérülékenyek – meséli a kurátor. Ha az üvegrétegeken, esetleges mikrosérülésen át nedvesség szivárog be, elkezd korrodálódni a fólia, elúszik a minta, és sajnos nem tud mit kezdeni ezzel a restaurátor sem, mivel a rétegeket nem lehet szétszedni és megtisztítani, mert a sziluettképeket szorosan beleragasztották.

Az üvegművészetben nem ritka téma a vadászat. Bár a kiállítás nem tartalmazza, van olyan metszett borospohár, kancsó, serleg, kupa és palack is a gyűjteményben, amely szintén ezt mintázza, de a finom metszés vitrinen keresztül nem lenne annyira egyértelműen látható. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/410,Ter%C3%ADt%C3%A9ken%3A+%E2%80%9EArra+c%C3%A9lzok%2C+aki+a+szerelmemet+b%C3%ADrja%22