Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Apró tárgy, mégis milyen jelentőségteljes! Egyben tartja a ruhát, kizárja a hideget, bent tartja a meleget, öltöztet és dekorál. A gombok egyszerűen érdekesebbek és szeszélyesebbek a cipzáraknál vagy a tépőzáraknál. Fedezzük fel sokszínűségüket a gombok napján (Button day) az Iparművészeti Múzeum műtárgyain!

Díszítő és ruházatot ékesítő funkciója már jóval korábbra tehető, de ez a praktikus kis ruharögzítő elem a 13. században indult hódító útjára Európában. Sikertörténete megjelenése óta töretlen, a legkülönbözőbb anyagból, például fából, fémből, kagylóból és műanyagból is készült, minden méretben, formában és színben. Az 1300-as évek közepére a szabók már gombsorokkal ellátott ruhadarabokat készítettek, egyes viseleteket több száz gombbal láttak el, amelyekhez bizonyos esetekben már hivatásos öltöztetőket kellett alkalmazni. Annyira divatossá, már-már őrületté váltak, hogy az egyház az ördög csapdájaként ítélte el őket (a hosszan, sorban gombolt női ruhára utalva).

Ha megfigyeljük a gyűjteményünkben található gombolt darabokat, szinte mindegyik egy-egy műalkotás. Igazán különleges az Esterházy Pál nádor ruhatárából származó dolmány, amelynek egész felületét ezüst- és aranyfonalból vert kétféle csipkesáv borítja, az elején tizenhét tojásdad, világoszöld, mélyített zománcú gomb ékeskedik. Szintúgy az 1800-as évek végéről származó női mente, amely népi motívumkészlettel és míves gombsorral vonzza a tekintetet, de izgalmas látvány a gombsorral ellátott férficipő is, amely ma már csak kis manufaktúrák kínálatában található meg.

A már-már ékszernek is beillő aprólékos és finom megoldások bontakoznak ki a gyöngyökkel és csavart mintákkal díszített kis tárgyakon. Ez az apró, de annál fontosabb kiegészítő Franciaországból indulva vált ismertté, onnan eredeztethetőek az első kézzel készített darabok. A mesterek műhelyeiből származó példányok először kizárólag arisztrokrata megrendelésre készültek és a vagyonos emberek státuszszimbólumának számítottak. Volt, hogy törvény szabályozta, hogy a közemberek hány darab és milyen gombot viselhetnek ruháikon.

Az 1600-as évek közepére a készítők ezüstöt, kerámiát és selymet használtak, a kézműves alkotás jegyében gyakran kézzel festették a gombokat portrékkal vagy tájképekkel. Az 1700-as évek vége felé Európában divatba jöttek a nagy fémgombok, a mandzsettához használtat pedig Napóleon vezette be, hogy katonáit leszoktassa arról, hogy az orrukat az ingujjba töröljék.

A műanyag megjelenésével a szín, a forma és a mintázatok soha nem látott választéka nyílt meg, bármilyen árnyalatú anyaghoz és kelméhez passzoló darab gyártását tette lehetővé. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/411,Erre+varrjon+gombot%21+