Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tudta, hogy a budapesti Iparművészeti Múzeum a magyar szecesszió központja? És azt, hogy hazánk az európai szecesszió egyik fontos kulturális örökségi helyszíne? Írásunkban azt mutatjuk be, hogyan kapcsolódik hazánk és ezen belül is Budapest a szecesszió nemzetközi örökségvédő közösségek hálózatába.

Szinte minden hétre jut egy-egy olyan városi séta, amely fővárosunk építészete, történelme és a házak által „mesélt” történetek köré épül. Ezek a tematikus programok épített városi környezetünk szeleteit mutatják be, fókuszálva egy-egy korszakra vagy stílusirányzatra. Eközben pedig olyan szélesebb spektrumú kulturális útvonalak, térképek és hálózatok is „épülnek”, amelyek Európa városainak megismerésére invitálják közönségüket, népszerűsítve és védve egyes országok épített-, valamint tárgyi örökségét.

A szépségben bővelkedő szecesszió kihat a jelen és a jövő városképére, ezzel teheti a régiót egyedülállóvá és még vonzóbbá. A kiemelkedő magyar alkotók tervezte századfordulós épületeknek és a dekoratív szecessziós műtárgyaknak köszönhetően válhatott az Iparművészeti Múzeum három fontos európai örökségvédő szervezet tagjává az utóbbi években. Lássuk, melyek ezek!

 

A szecessziós hálózat: Réseau Art Nouveau Network (RANN)

2016-tól az Iparművészeti Múzeum képviseli Budapestet a RANN nemzetközi szervezetben. 1999-ben néhány alapító ország kezdeményezéseként jött létre a szecessziós városok hálózata Brüsszelben, amely ma már több mint 20 tagot számlál. Bár Európában van a legtöbb szecessziós építészeti emlékkel rendelkező város, ettől függetlenül a kontinensen kívüli tagja is van. Valamennyi jelentős szecessziós örökséggel bíró város, amelyben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése, de emellett a népszerűsítés és ismeretközlés is. A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünneplik a szervezet tagországaiban minden év júniusában, ezen a napon múzeumi és városi sétákkal, tárlatvezetésekkel és előadásokkal színesített programmal várják a szecesszió szerelmeseit is.

Az Európai Szecessziós Útvonal - Art Nouveau European Route

A barcelonai központú Európai Szecessziós Útvonal olyan városi önkormányzatok és nonprofit intézmények szövetsége, amelyek elkötelezettek a szecessziós örökség nemzetközi népszerűsítése és védelme mellett. A kezdeményezés arra is törekszik, hogy tagjai megoszthassák egymással a műemlékek helyreállításával kapcsolatos tapasztalataikat, a közönség figyelemfelkeltő programokat kaphasson, és javaslatot dolgoznak ki a fenntartható turizmus fejlesztésére is.

Az Art Nouveau European Route egy saját kiadású, coupDeFouet című magazinnal is segíti a szecessziós örökséggel kapcsolatos információk áramlását, egyik 2020-as számunkban Szeged szecessziós örökségét mutatták be rendkívül impozáns képi válogatással. A társulás ezen kívül egy könyvet is szentelt az ügynek, amely a szecessziós építészeti örökség átfogó panorámáját nyújtja.

A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése: ARTNOUVEAU2 projekt / INTERREG

Az Iparművészeti Múzeum az ARTNOUVEAU projekt egyik résztvevőjeként a szecessziós örökség kutatásán és annak minél szélesebb körben való terjesztésén dolgozik. A Duna menti régió országaiban – Magyarország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Ausztria, Szerbia – a szecesszió kétségtelenül a történelem és a mindennapi élet része, az ARTNOUVEAU projekt tevékenységével és programjaival vállalja, hogy a régió szecessziós kulturális örökségét identitásának erősítésére és gazdasági növekedésének ösztönzésére fordítja. Célja, hogy a nagyközönség tudását növelje a szecesszióról és a korszak épített és tárgyi örökségéről informálja a nyilvánosságot, egyúttal ösztönözve a nyilvánosságot, hogy tisztelje, méltányolja, megóvja és méltóbban gondját viselje a szecessziós örökségnek.
A program célja: a kultúrafogyasztó közönség informálása mellett hozzájáruljon a turisztikai szolgáltatások változatosságához, így a régió szecessziós öröksége a helyi lakosok mellett az országba utazóknak is megmutathassa egy-egy város vonzerejét.
***


Az Iparművészeti Múzeum együttműködő partnerként részt vesz az 'Interreg Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével' című programban.
További infomáció: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2

A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg.
A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/415,Eur%C3%B3pai+szecesszi%C3%B3s+h%C3%A1l%C3%B3zatok