Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Játsszuk azt, hogy hetente jelentkezünk A mi szecessziónk állandó kiállításának tárgyait bemutató cikksorozatunkkal, önök pedig eljönnek és megkeresik az alkotásokat a Ráth György-villában. Most például egy Mack Lajos által készített vázát mutatunk be, amely színekkel, igéző nőalakokkal babonázza meg a látogatókat. A műalkotás a méltán híres Zsolnay-gyárból származik, 1901-ben készült. Ha már a gyár is szóba jött, kicsit kitekintünk, hogy az új stílus, a szecesszió hogyan is hatott a cég történetére.



A váza két oldalát táncoló leányalakok díszítik, egyikük kezében hosszú fátyol kígyózik, a másiknak pedig a dús haja lebben feje körül, fátyolruhájuk kirajzolja alakjukat, lépő bal lábukat, csípőjüktől lefelé szoknyájuk ívesen fodrozódik a váza felületén. Bár a műtárgyat csak egyetlen sötétvörös máz borítja, ennek ellenére az alkotó ügyes technikával tette látványossá. A talprész felé ugyanis sötétedik a tónusa, a háttér fényesen irizáló, viszont az alakok matt selyemfényű felülete árnyalatgazdagon színezi a plasztikus formát.



Mack munkáin személyisége tükröződik vissza, a Zsolnay-családtagok melegszívű, közvetlen emberként emlékeztek rá. Nem véletlen, hogy finom, kecses nőalakokkal díszítette edényeit, mintái elterjedtek és kedvelt, sokat gyártott formákká váltak.



Az 1896-1900 közötti periódusban a Zsolnay gyárban is megszületett az új század stílusa. A manufaktúra aktuális, egyedi műveivel kitűnve lépett az európai szecesszió színpadára, részt vett a Párizsi Világkiállításon, ahol a korszak meghatározó szereplőjévé vált. Zsolnay Vilmos ezt sajnos már nem érte meg, 1900 márciusában túlhajszoltság következtében, tüdőgyulladásban hirtelen elhunyt. A létrejött értéket fia, Miklós hasznosította és nemzetközi sikerre vitte a gyárat.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/420,V%C3%B6r%C3%B6sen+t%C3%A1ncol%C3%B3+n%C5%91alakok