Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Újra láthatók a Ráth György-villa A mi szecessziónk című kiállításában a múzeum Japánból hazatért műtárgyai. A 'Japonizmus és Art Nouveau' című utazókiállításunkban ugyanis a japán művészet által inspirált szecessziós kincseket mutattuk be. Ezt a projektet az Art Impression Inc. képviselője, Hisa Ichikawa asszony kezdeményezte.



Mint Balla Gabriella kurátor az utazókiállítás elindítása előtt elmondta: a 2016–2018 között hat japán városban megrendezett, a herendi porcelánok történetét 2000-ig bemutató, szintén az Art Impression Inc. szervezésében létrehozott – igen sikeres – kiállítás utolsó állomásán, Tokióban jött elő az újabb közös kiállítás ötlete: az Iparművészeti Múzeum szecessziós műtárgyainak bemutatója.

Arról a kihívásról is mesélt Balla Gabriella: bár A mi szecessziónk-kiállítás számos japonizáló darabot mutat be, nem lett volna túl szerencsés kiemelni ilyen hosszú időre. Tehát a japonizmus-kiállítás összesen 241 tárgya közül 229 darabot a gyűjtemény raktári anyagából válogatott össze, így csak 12 darabot kellett a Ráth-villából elhozni.



Képeinken Radványi Diána, a kerámia- és üveggyűjtemény főosztályvezetője és Kalivoda András restaurátor csomagolja ki és helyezi vissza a Ráth-villa vitrinjeibe a világot járt műtárgyakat.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/448,Hazat%C3%A9rtek+a+japoniz%C3%A1l%C3%B3+m%C5%B1t%C3%A1rgyak+?style=accessible